2 min. čitanja

Istječe moratorij na izlov školjkaša u Paškom zaljevu – Ministarstvo u međuvremenu nije napravilo ništa!

Istječe moratorij na izlov školjkaša u Paškom zaljevu – Ministarstvo u međuvremenu nije napravilo ništa!
Foto: Facebook / Ilustracija

PAG – Na području Paškog zaljeva je 2019. godine nastupila je zabrana sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima. Ova odredba trajala je u razdoblju od dana stupanja na snagu odluke do 15. listopada 2020. godine te je naknadno produžena do 15. listopada 2021. godine. Od prethodno navedenog pojma „održivog gospodarenja biološkim resursima“ nije ostvareno ništa jer Ministarstvo odluku koja ističe za tri dana nije produljilo niti je uspostavilo poseban režim kojim bi se ovaj ribolov regulirao na održiv način.

Paški zaljev je prije donošenja ove odluke 2019. godine bio područje prekomjernog i nekontroliranog izlova školjkaša. Danom kada ovu odluka prestane važiti, odnosno prođe razdoblje od 6 mjeseci pred monitoringa (koliko je potrebno da područje opet bude proglašeno produktivnom zonom), na ovo će područje opet nahrupiti hrpa ronioca te će scenarij izgledati potpuno identično onom prije 2019. godine.

S obzirom da u proteklom razdoblju Ministarstvo poljoprivrede nije donijelo nikakav pravilnik kojim bi se ribarstvo, odnosno u ovom slučaju izlov školjaka regulirao na održiv način ograničenjem ribolovnog napora, brojem ribolovnih dana, brojem povlastica i ronioca po pojedinoj povlastici, trajnom prisutnošću ribarske inspekcije itd. smatramo da je produženje ove odluke i apsolutni moratorij jedini mogući način da se spriječi kolaps pridnenih bioloških resursa na ovako malom području, smatraju stručnjaci s kojima smo imali priliku razgovarati.

Struka naime zahtijeva da nadležno Ministarstvo reagira odmah te na vrijeme produži apsolutnu zabranu ili donese pravilnik o posebnoj regulaciji izlova školjkaša na području Paškog zaljeva, sukladno savjetu znanstvene zajednice kojime će se ovaj izlov kontrolirati, konstantno pratiti i evaluirati sa svrhom uspostave održivog gospodarenja ovim biološkim resursom. Inače smo samo, kako kažu, izgubili dvije godine i nismo napravili ništa.

Podsjetimo, nakon niza incidenata s prekomjernim i ilegalnim izlovom školjaka u akvatoriju otoka Paga, struka je upozorila institucije na velike propuste, što je dovelo do kaotičnog stanja gdje je već preiskorištenim resursima Paškog zaljeva zaprijetio ozbiljan kolaps.

Trebalo je tri godine da bi Ministarstvo poljoprivrede donijelo i preciziralo odluku o potpunoj zabrani izlova. U međuvremenu, nije napravljeno ništa, a produljenje posljednje odluke istječe za tri dana.

D.G.

VIDEO: PREKOMJERNI IZLOV – S bocama u Paškoj uvali vade tone školjaka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.