3 min. čitanja

Istarski pomorac 20 godina proveo ispod valova i isto toliko na površini

Istarski pomorac 20 godina proveo ispod valova i isto toliko na površini
Foto: Morski HR

LABIN - Labinjan Josip Hrvatin bio je zapovjednik i podmornice i trgovačkog broda. Moru je ukupno dao 40 godina, 20 godina ispod valova te još toliko na površini.

Njegov put na moru i ispod mora počeo je dječačkom željom da vidi svijet. No zbog bolesti oca, okušao se na natječaju za Vojno-pomorsku akademiju gdje je školovanje bilo besplatno.

Za HRT je ispričao kako je vidio natječaj za Vojno-pomorsku akademiju gdje je sve bilo besplatno što je presudilo pri odluci. Nije znao niti kako izgleda uniforma, niti gdje su Divulje u koje se zaputio, a tamo mu je jedan od prvih zadataka bio plovidba legendarnim školskim brodom Jadran.

Nakon obuke, Hrvatin je postao zapovjednik podmornice Junak, dizel električne podmornice dužine 50 metara. Radna joj je dubina do 220 metara, imala je 7 oficira, 15 mlađih oficira i 6 mornara, ispričao je.

Junak, Heroj i Uskok bile su podmornice iste klase iz 70-ih godina. No, one prve izgrađene su u Uljaniku. U Puli je bilo i podmorničko zapovjedništvo, sve do 70-ih godina kada je prebačeno u Split zbog plićine sjevernog Jadrana.

Što se dogodilo s podmornicama?

- Svih pet velikih i pet malih je išlo u Tivat prije sukoba, u 5. mjesecu '91., a jedna je ostala u brodogradilištu Split, u remontu je bila - rekao je.

Prisjeća se kako svoju želju da vidi svijet u podmornici nije mogao ostvariti.

Došla je '91. Josip je napustio JNA i krenuo u nepoznato. Ovog puta na površinu. Uložio je zadnja sredstva da položi brevete i kapetanski ispit te se ukrcao na brod Cres Lošinjske plovidbe.

Plovio je dvadeset godina i obišao sve kontinente osim Australije i tako napokon ostvario svoj dječački san.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Plomin je nekada bio poznati grad pomoraca i brodovlasnika
U davna vremena Plominom su gospodarili Liburni, a nakon što je potpao pod rimsku vlast, postao je vrlo značajna luka i trgovačko središte. U 19. i 20. stoljeću bio je to pravi grad pomoraca i brodovlasnika. U jednom periodu 19. stoljeća, cijela obala Liburnije od Voloska preko Lovrana,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.