3 min. čitanja

Obitelj županijskog pročelnika u Istri bespravno izgradila fiktivni objekt uz samo more, pa ga nezakonito legalizirali!

Obitelj županijskog pročelnika u Istri bespravno izgradila fiktivni objekt uz samo more, pa ga nezakonito legalizirali!
Foto: Istra24

Obitelj pročelnika Istarske županije Ezia Pinzana bespravno je izgradila poveći objekt uz samo more u Volmama kraj Banjola. Potom je taj objekt, uz asistenciju tadašnjeg pročelnika Ibrahimovića, nezakonito legaliziran. Nakon novinarskog upita županu Miletiću u predmetu legalizacije dolazi do dramatične promjene, piše Istra24. Pročelnikova supruga Sandra, formalna vlasnica bespravnog objekta, županiji ekspresno predaje zahtjev za poništenje legalizacije. Druga Miletićeva pročelnica Ivana Mihalić Fabris taj zahtjev ubrzano usvaja i nakon sedam godina poništava rješenje.

Ova nevjerojatna priča počinje u lipnju 2013. godine kada Sandra Pinzan podnosi nepotpisani zahtjev za legalizaciju. Pinzan traži legalizaciju bespravnog objekta na zemljištu koju je naslijedila 2010. godine. U zahtjevu se traži legalizacija objekta manjeg od 50 četvornih metara iako on nije vidljiv na ortofoto snimkama 2011. godine, a što je preduvjet za legalizaciju.

Evo kako tadašnju obiteljsko-urbanističku aktivnost danas opisuje županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo EzioPinzan.

- Predmetna čestica je obiteljsko nasljedstvo supruge, a u vlasništvu je njene obitelji 50 godina, još od pokojnog djeda i bake, te pokojne majke. Važno je naglasiti da se čestica nalazi unutar građevinskog područja, u zoni turističke izgradnje. Kada je supruga naslijedila česticu na njoj je postojao objekt - vikendica od 20 kvadrata s podrumom za kojeg je izdana građevinska dozvola. Postojao je i nedovršeni pomoćni objekt, izgrađen od betonskih blokova u derutnom stanju. Smisao nedovršenog objekta bio je imati spremište za poljoprivredni alat i nadstrešnicu da se može skloniti auto te boraviti na parceli ispod natkrivenog prostora, a sve spojeno s postojećom vikendicom i podrumom, detaljno je postojanje bespravnog objekta objasnio Pinzan.

Foto: Istra24

Fiktivni objekt izgrađen samo za legalizaciju

Međutim njegovo objašnjenje ne drži vodu. Spomenuta građevina nije bila vidljiva na orto foto snimkama, ni onima iz 2011. pa čak niti onima iz 2014. godine.

Zgrada je vjerojatno izgrađena 2015. a na licu mjesta vidljivo je da se radi o fiktivnoj građevini veličine oko sto četvornih metara, izgrađenoj bez temelja, očito samo s namjerom da posluži kao legalizacijskaosnova za neku konkretniju građevinu u budućnosti.

Urbanistički problem obitelji Pinzan ležao je u činjenici da se njihova zemlja doista nalazi na turističkom području, ali u obalnoj zoni u kojoj nije dozvoljena izrazito privlačna izgradnja smještajnih kapaciteta.

U studenom 2015. godine zgrada je vidljiva na elaboratu arhitektice Dine Kuzmanović, koji je sastavni dio dopune prvotnog zahtjeva iz 2013. godine. Novost je da je bespravni objekt Pinzanovih u dvije godine narastao za 30 kvadrata pa se sada traži legalizacija 80 kvadrata.

Tadašnji županijski pročelnik za prostorno planiranje Sead Ibrahimović u ekspresnom roku provodi postupak u kojem ignorira tri zakonske prepreke za legalizaciju.

Nakon novinarskog upita, krenula akcija "čišćenja"

No, vratimo se u jesen 2022. Nakon sedam godina "hibernacije" u zgradi Admiraliteta na pulskoj Rivi započinje pravi birokratski triler.

Povodom dopisa portala Istra24 Istarskoj županiji od 12. listopada 2022. vezano za „Slučaj Pinzan“, 15 dana kasnije, 27. listopada, kabinet župana dozvoljava uvid u spis u županijskim prostorijama.

Ono što novinari nisu znali jest podatak da je tri dana prije županijskog odgovora, 24. listopada, Sandra Pinzan u županiju poslala zahtjev kojim je zatražila poništenje nezakonitog rješenja. Priča na ovom mjestu prelazi u balkansku komediju.

Prilikom uvida, kao jedan od prvih dokumenata u spisu novinari otkrivaju zahtjev za poništenje nezakonite legalizacije.

- Pravomoćno rješenje o legalizaciji iz 2016. nije doneseno u skladu s predanim zahtjevom pa tražim da se navedeno rješenje oglasi ništavnim, napisala je Sandra Pinzan u svom zahtjevu iako je po tom rješenju platila sve potrebne naknade za legalizaciju.

Sandra Pinzan svojim objašnjenjem, u nastojanju da se "opere", u stvari optužuje nekadašnjeg pročelnika Ibrahimovića da je samoincijativno donio nezakonito rješenje.

- Kako se radi o naslijeđenom, nedovršenom, derutnom objektu na građevinskoj čestici u zoni turističke izgradnje već sam ranije taj objekt planirala ukloniti. Ukoliko ikad tamo budem htjela graditi, izgradit ću primjeren objekt sukladno prostornom planu, hladno je, prebacujući odgovornost na roditelje, napisala Pinzan u zahtjevu za poništenje nezakonite legalizacije bespravnog objekta.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.