1 min. čitanja

Istarska županija ide u izmjene Prostornog plana – Evo i zašto

Istarska županija ide u izmjene Prostornog plana – Evo i zašto
Foto: Primjer bespravne gradnje/JU Natura Histrica

Skupština Istarske županije usvojila je izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije kojima se, između ostalog, žele maksimalno skratili rokovi, ali i realizirati pokrenute inicijative.

Posljednje izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije donesene su 2016. godine, a do danas su neprekidno pristizale inicijative od gospodarskih subjekata, privatnih osoba, gradova i općina za promjenom istog.

Iz Županije tvrde da se pristupilo izmjenama i dopunama isključivo zbog: planiranja solarnih elektrana državnog i županijskog značaja (instalirane snage 10 MW i većih) u cilju provedbe zelene tranzicije; preispitivanja mogućnosti planiranja vjetroelektrana na moru; revizije Odredbi za provedbu Prostornog plana u dijelu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora; izmjena pojedinih planskih rješenja prometnog sustava: pomorskog, cestovnog i željezničkog, kao i elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme; planiranja građevina za gospodarenje otpadom; usklađenja uočenih nedorečenosti i grešaka utvrđenih primjenom važećeg Prostornog plana te usklađenja pojedinih segmenata PP-a s izmijenjenim zakonskim i podzakonskim propisima.

Hoće li se i kako izmjenama i dopunama ovako važnog dokumenta utjecati na bespravne graditelje koji u Istri niču kao gljive poslije kiše, ostaje za vidjeti.

Skupština je inače usvojila i Odluku koja se odnosi na osnivanje ustanove Centar za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije, s ciljem razvijanja ribarstva i akvakulture u oblicima i tehnologijama koje imaju najmanji štetni utjecaj na morske i obalne ekosustave. Djelovanje Centra trebalo bi, kažu, ići i u smjeru razvijanja djelatnosti kojima se ostvaruju alternativni prihodi lokalnih ribarskih zajednica, ali i poticanja inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu, diversifikacije ribolovnog gospodarstva, kao i suradnje znanstvenika, ribara i ribarske industrije.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.