3 min. čitanja

Istarska policija zabilježila novi oblik računalne prijevare putem lažne stranice e-Građani

Istarska policija zabilježila novi oblik računalne prijevare putem lažne stranice e-Građani
Foto: MUP / Ilustracija

ROVINJ - Putem lažne stranice e-Građani, mladić iz Rovinja dobio i otvorio poruku kojom mu se na prijevaru nudila novčana pomoć za stanovanje, a nakon čega mu je račun blokiran.

Rovinjska policija zaprimila je prijavu 23-ogodišnjaka koji je prevaren nakon što je zaprimio lažnu e-poruku.

U tekstu poruke navodi se kako je Republika Hrvatska primatelju odredila financijsku pomoć za stanovanje u iznosu od 250,89 eura i da se sustavu e-Građani zbog sigurnosti može pristupiti samo putem QR kôda i pristupne lozinke koja je važeća narednih 48 sati.

Foto: MUP / Ilustracija


Oštećeni je, slijedeći upute iz poruke, pristupio svojem bankovnom računu nakon čega mu je isti blokiran. Policija nastavlja poduzimati mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ove računalne prijevare.

Proteklih dana na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova 'Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju', u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U poruci se navodi odobrenje 'zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu'. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi stoga upozoravamo građane da se radi o prijevari, priopćili su iz istarske policije.

Upozoravaju sve primatelje navedenih poruka da se radi o lažnim porukama odnosno pokušaju prijevare te upozoravaju građane da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar poruka. Savjetuju da se poruku briše i da se na nju ne odgovara.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska donosi nekoliko savjeta koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara, odnosno koji indikatori mogu upućivati da se radi o internetskim prijevarama:

  • Nude vam novac

Ako ste zaprimili neočekivanu poruku u kojoj vam nude financijsku pomoć, budite na oprezu! Napadači koriste loše financijske situacije i želju za novcem kako bi prevarili građane.

  • Koriste QR kod kao poveznicu

Ako vas u e-pošti navode da skenirate QR kod radi veće sigurnosti, nemojte to napraviti! Korištenjem QR koda napadači lakše skrivaju stvarnu adresu stranice na koju vas vode i navode vas na pristup stranici putem mobitela na kojem je teže prepoznati prijevaru zbog manjeg ekrana.

  • Vode vas na lažnu stranicu na kojoj morate ostaviti svoje osobne podatke

Skeniranjem QR koda dolazite na lažnu stranicu koja oponaša izgled e-Građani sustava i pristupne forme u obliku prijave tokenom internetskog bankarstva. Provjerite URL stranice na kojoj se nalazite i usporedite ga sa službenom stranicom.

  • Tjeraju vas na brzu reakciju i unos osobnih podataka

'Lozinka za pristup vrijedi još 48 sati'. Stvaranjem osjećaja hitnosti napadači vas tjeraju na brzu reakciju i žele da djelujete nepromišljeno i bez kritičkog razmišljanja predate svoje osobne podatke!

Policija poziva građane da budu oprezni, a u slučaju da posumnjaju u prijevaru, prijave događaj policiji na broj 192.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pažanin nasjeo na lažni mail o povratu poreza i ostao bez više od 4.000 eura
34-ogodišnjak s Paga ostao je bez više od 4.000 eura nakon što je ustupio podatke s bankovne kartice kako bi mu ‘sjeo povrat poreza’. Policija i Porezna uprava upozoravaju da mailove kojima im se lažno nudi ‘automatski povrat poreza’ treba odmah brisati. Jučer je u Policijskoj postaji
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.