1 min. čitanja

"Istarska kobasica" / "Istrska klobasa" u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

"Istarska kobasica" / "Istrska klobasa" u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
Foto: Ministarstvo poljoprivrede 

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Zaštita naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda, stoga se postupak zaštite paralelno provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

U Republici Hrvatskoj zahtjev za zaštitu naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa iz Tinjana.

Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

„Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ je nedimljena trajna kobasica proizvedena od smjese svinjskog mesa i masnog tkiva uz dodatak kuhinjske soli, mljevenog crnog papra, suhog ili svježeg češnjaka i konzumnog šećera. Od ostalih dodataka dozvoljeno je koristiti i vino Malvazija istarska te ružmarin. „Istarska kobasica“ / „Istrska klobasa“ je izduženog valjkastog oblika, kompaktnog i mozaičnog presjeka. Njen okus je umjereno intenzivno slan i pikantan te miriše na zrelo sušeno svinjsko meso i dodane začine.

Najveću posebnost svakako predstavlja činjenica da se kao jedan od začinskih sastojaka koristi jedna vrsta uvarka dobivenog kuhanjem češnjaka u vinu proizvedenog od bijelog grožđa sorte Malvazija istarska. Posebnosti doprinosi i sušenje i zrenje isključivo na zraku, za razliku od drugih sličnih suhomesnatih proizvoda koji se u pravilu dime.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.