2 min. čitanja

Šarun je najbrojniji na vanjskim, pučinskim stranama otoka na dubinama od 80 do 200 metara

Šarun je najbrojniji na vanjskim, pučinskim stranama otoka na dubinama od 80 do 200 metara
Foto: Screenshot / YouTube

Šaruna mnogi ribolovci uglavnom love kao sporednu, usputnu lovinu, no mnogi pripadnici novije generacije ribolovaca odlaze u ciljani ribolov šaruna.

Premda mnogi misle kako je šarun pohlepna i nezahtjevna lovina, činjenica je da šarun po ribolovnom pristupu, barem kada je riječ o spinningu, ipak spada u nešto delikatniju lovinu koja zahtijeva malo posebnije pristupe.

Istina je da ga se može uloviti na razne varalice i raznim tehnikama, ali je isto tako činjenica da se za uspješan lov moraju ispoštovati neka osnovna pravila, prenosi HRT.

Šaruna možemo naći posvuda duž obale, no najbrojniji je na vanjskim, pučinskim stranama otoka na dubinama od 80 do 200 metara, s tim da su pojedini ulovi potvrdili njegovo prisustvo i na dubinama od preko 500 metara.

I dok ga profesionalni ribari najviše love pridnenim povlačnim mrežama, a ljeti plivaricama pod sviću i mrežama stajaćicama, sportski ga ribolovci love kančenicom, omecima različitih konstrukcija, panulom te, naravno, varaličarenjem s obale, popularnim spinningom.

Spinning šaruna zahtijeva poznavanje niza sitnica i detalja koji tek zajedno ukomponirani u jednu cjelinu donose puni uspjeh.

Premda je u igri puno više detalja, osnovni su - poznavanje terena, doba dana, faza mjesečeve mijene, faza plime i oseke te konačan odabir pribora i načina vođenja varalice.

U principu, šaruna varaličarimo na pomno odabranim lokacijama, najčešće oko rtova koji su izloženi kurentima pri čemu se trebaju birati pozicije na kojima se kurenti lome. To su mjesta na kojima šaruni mogu u ‘zavjetrini’ čekati nailazak obroka po kojeg se strelovito zalijeću da bi se već idućeg trenutka vratili u zasjedu.

Ako je u pitanju pozicija koja okuplja jata sitnije ribe šaruni tada prakticiraju drugačiju taktiku. Love plivajući ispod jata i naizgled se nezainteresirano okreću na bokove izvijajući se prema površini dok ne progutaju prvu rubnu ribu nakon čega se vraćaju u donji sloj. Takav način lova ne rastjeruje jato i ne unosi paniku što šarunima omogućuje duži lov dok okretanje na bok i bjelasanje održava plijen okupljen u jato koje tako sabijeno nije teško pratiti.

Posebno je zanimljivo i izazovno da se takvim uzobalnim šarunima u tom lovu često pridružuju i iglice, lokarde i brancini koji se, istina, ne okreću na bokove, ali zato uredno love i gutaju rubne ribe zbunjenog jata. A ta sitna riba se naravno, najviše okuplja noću uz svjetlom obasjanu obalu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.