3 min. čitanja

Iskra brodogradilište Šibenik ugovorilo gradnju plutajućeg doka u Ukrajini i krenulo u najveću stratešku investiciju do sad

Iskra brodogradilište Šibenik ugovorilo gradnju plutajućeg doka u Ukrajini i krenulo u najveću stratešku investiciju do sad
Foto: Iskra

ŠIBENIK/KIJEV – „Iskra brodogradilište Šibenik” potpisalo je danas u Kijevu s ukrajinskim državnim brodogradilištem „Pallada” iz Khersona ugovor o izgradnji novog plutajućeg doka dugog 120 metara, širokog 32 metra, s kapacitetom dizanja brodova do 5000 tona.  Novi dok omogućit će servisiranje gotovo čitave trajektne flote „Jadolinije”, svih brodova HRM-a, uključujući i budući vanobalni ophodni brod, te luksuzne jahte duljine preko 100 metara.

Ugovor su u sjedištu  ukrajinskog vojnog koncerna „Ukronboronprom” potpisali Roko Vuletić, u ime „Iskra brodogradilišta Šibenik” i Yevhen Alkhimov direktor brodogradilišta „Pallada”. Taj koncern upravlja svim tvrtkama aktivnima u ukrajinskoj vojnoj industriji koje su aktivno sudjelovale u višemjesečnim pregovorima o realizaciji ovog ugovora. Prema tom ugovoru dok će biti izgrađen u roku od 13 mjeseci, a potom će remorkerima biti dotegljen iz Crnog mora u Šibenik, a  bit će instaliran na lokaciji postojećeg doka koji izgrađen 1924. godine i u službi je već 98 godina.

Foto: Iskra

– Izgradnja novog doka dugog 12o metara i nosivosti 5000 tona, koji će zamijeniti stari dug 70 metara i nosivosti 1500 tona, najveća je i najvažnija investicija u šibensku brodogradnju u proteklih stotinu godina. Riječ je o strateškoj investiciji koja će omogućiti snažan razvoj šibenskog brodogradilišta, povećanje njegovih remontnih kapaciteta i unapređenje kvalitete usluga. Novi dok bit će izgrađen u kombiniranoj tehnologiji armirano betonskog pontona i čelične konstrukcije čime će se značajno produljiti njegov životni vijek te smanjiti troškovi održavanja u odnosu na tehnologiju isključivo čelične konstrukcije. Građen je u skladu s najvišim ekološkim standardima te će imati ugrađene tankove za prikupljanje otpadnih voda i štetnih tvari koje nastaju prigodom radova na brodu. Upravljanje dokom je potpuno digitalizirano i svim se njegovim funkcijama upravlja putem računalnog sustava – kaže Roko Vuletić, član Uprave „Iskra brodogradilišta Šibenik”.

Foto: Iskra

Ukrajinsko brodogradilište „Pallada”, kojem je „Iskra brodogradilište Šibenik” povjerilo posao izgradnje svog novog plutajućeg doka,  renomirani je specijalizirani graditelj plutajućih dokova. Osnovano je 1936. godine, a do sada je izgradilo više od 90 plutajućih dokova za brodogradilišta širom svijeta, a koriste ih i hrvatska brodogradilišta.  Dok će biti građen pod nadzorom Hrvatskog registra brodova te će od prvog dana biti registriran pod hrvatskom zastavom.

Foto: Iskra

Izgradnja novog plutajućeg doka bit će prvi i najvažniji korak velikog investicijskog plana slovenske „Iskre”, koja je brodogradilište preuzela 2019. godine, koji uključuje niz strukturnih ulaganja u šibensko brodogradilište. Riječ je o obnovi i modernizaciji objekata i infrastrukture, nabavi nove opreme za brodogradnju, povećanje kapaciteta te podizanje energetske učinkovitosti. U cilju bolje energetske učinkovitosti i uporabe ekološki podobnih obnovljivih izvora energije već je pripremljen projekt gradnje solarne elektrane na krovovima zgrada Iskra brodogradilišta Šibenik nazivne snage 1,1 MW, a za početak realizacije čekaju odluku Fonda za zaštitu okoliša.

Foto: Iskra

„Iskra” će samo u 2022. godini u hrvatske tvrtke u svom vlasništvu, „Iskra brodogradilište Šibenik” u Šibeniku i ELKA-u u Zagrebu koja je od nedavno dio „Iskre”, investirati preko 15 milijuna eura.

Foto: Iskra

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Iskra Šibenik i Tehnomont Pula grade 6 brzih brodova za hitnu medicinsku pomoć na otocima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.