5 min. čitanja

Interventnim mjerama i strateškim investicijama do očuvanja i razvoja hrvatskog ribarstva

Interventnim mjerama i strateškim investicijama do očuvanja i razvoja hrvatskog ribarstva
Foto: Unsplash

Sektor ribarstva i akvakulture je od goleme važnosti za Hrvatsku u ekonomskom i gospodarskom smislu, ali i kada je u pitanju opskrba stanovništva kvalitetnom domaćom hranom. Istodobno, to je jedan od najranjivijih sektora koji može u kratkom vremenu postati nestabilan, osobito u prisutnosti vanjskih šokova, kakvi su se nažalost i zbili uslijed izbijanja pandemije COVID-19 te zbog agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine i tržišnih poremećaja, pri čemu su se ulazni troškovi proizvodnje višestruko povećali.

Kada je proglašena pandemija, taj je sektor naglo i snažno osjetio posljedice zatvaranja distribucijskih kanala, restorana, tržnica i smanjenja izvoza - faktori koji su doveli do neviđenog pada potražnje za svježim plodovima mora i slatkovodnih proizvoda, a kao da to nije bilo dovoljno, uskoro je uslijedila kriza uzrokovana inflacijom i ruskom agresijom na Ukrajinu.

Pomoć zbog COVID-19 i dodjela državne potpore u ribarstvu

Kako bi se ublažili negativni učinci na sektor ribarstva i akvakulture te financijski pomoglo, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanja radnih mjesta, Ministarstvo poljoprivrede je od 2020. godine u obliku državne potpore odnosno financiranjem sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske provodilo mjeru odnosno Program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19. Kroz ovaj je instrument pomoć u obliku bespovratnih sredstava bila pružena ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima proizvoda ribarstva i akvakulture, a korisnicima je u 2020., 2021. i 2022. godini isplaćeno ukupno 8,72 milijuna eura (65,7 milijuna kuna).

Osim državne potpore u ribarstvu za pomoć gospodarstvu – COVID-19, potpora sektoru ribarstva, akvakulture i prerade radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 dodjeljivala se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske 2014. – 2020. kroz sljedeće mjere:

  • Mjera I.9. „Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti – COVID-19“ za sektor gospodarskog ribolova na moru, u okviru koje je ukupno isplaćeno 6,5 milijuna eura (48,9 kuna),
  • Mjera II.11. „Zaštita javnog zdravlja – COVID-19“ za uzgajivače u akvakulturi radi smanjenja vrijednosti prodaje i/ili smanjenja radnog kapitala radi povećanja operativnih troškova, u okviru koje je ukupno isplaćeno 9,5 milijuna eura (71,3 milijuna kuna),
  • Mjera IV.4. „Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture – COVID-19“ za prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture radi smanjenja vrijednosti prodaje i/ili smanjenja radnog kapitala radi povećanja operativnih troškova.
Do sada je za pomoć uslijed pandemije bolesti COVID-19 za sektor ribarstva, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva iz Operativnog programa pomorstvo i ribarstvo za Republiku Hrvatsku 2014.-2020. ukupno isplaćeno 21,67 milijuna eura (163 milijuna kuna).

Osim pomoći ovim sektorima za otklanjanja posljedica pandemije COVID-19, u provedbi su mjere državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, tzv. de minimis potpora, koju Ministarstvo poljoprivrede dodjeljuje iz državnog proračuna.

Ribari se također suočavaju i sa štetama koje čine dupini, za što je prema pravilima EU u dosadašnjem programskom razdoblju dozvoljena nadoknada samo na ulov, ne i alate. Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je nadoknadu štete i na alatima i na ulovu, zbog čega je u postupku izrada znanstvene studije potrebna za proširenje nadoknade.

Mjera kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode

Za potporu sektoru ribarstva i akvakulture namijenjenu ublažavanju negativnih učinaka koji su proizašli kao posljedica poremećaja na tržištu uzrokovanih agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture namijenjena je mjera IV.3. „Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture – kompenzacija“. Mjera se provodi od kraja 2022. godine kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. – 2020. Kroz ovu je mjeru omogućena potpora sektoru ribarstva, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva i akvakulture u obliku kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode koji su nastali zbog poremećaja na tržištu.

Cilj mjere je financijska pomoć sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti te očuvanju radnih mjesta, uslijed kontinuirano rastućih troškova poslovanja koji posljedično proizlaze iz poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture. Za ovu je mjeru u okviru Operativnog programa alocirano ukupno 44 milijuna eura javne potpore.

Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. – 2027.

Od ove godine Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske, kroz koji je dodijeljeno 2,5 milijardi kuna, zamijenio je novi financijski Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske 2021.-2027. vrijedan oko 2,6 milijardi kuna odnosno 348,1 milijuna eura.

Njime se nastavlja s provedbom dosadašnjih značajnijih mjera kao što su ulaganja u proizvodne kapacitete u akvakulturi i preradi proizvoda ribarstva, ribarske luke, modernizaciju ribarskih plovila, diverzifikaciju i dodanu vrijednost u akvakulturi i ribolovu, trajnu i privremenu obustavu ribolova.

Također, planira se i daljnja provedba mjera u kontekstu održivog plavog gospodarstva i razvoja ribarskih i akvakulturnih zajednica, a koje se odnose na podršku lokalnim aktivnostima kroz Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG-ove), kao i mjere vezane uz zaštitu i obnovu vodene bioraznolikosti i ekosustava, ograničavanje utjecaja ribolova na bioraznolikost i morski okoliš te promicanje zaštite morskog okoliša. Kroz novi program je predviđena provedba potpore u okviru sva četiri prioriteta novog Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, a uvedene su i neke nove mjere poput mjere potpore za police dodatnog osiguranja ribarskih plovila, otkup ribolovnih prava za određene tipove ribolova te potpore za mlade ribare kroz prvu kupnju ribarskog plovila.

Isto tako, kroz novi Program su predviđeni i određeni projekti od strateške važnosti, kao što je izgradnja i opremanje objekata za preradu otpada i nusproizvoda iz ribarstva i akvakulture te za proizvodnju riblje hrane, a provedbom programa u nadolazećem razdoblju osigurat će se kontinuitet i dati novi zamah razvoju sektora ribarstva i akvakulture u našoj zemlji.

Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

Do 2027. godine, 348,1 milijuna eura za ribarstvo i akvakulturu
Europska komisija odobrila je krajem prošle godine novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. kojim je hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture na raspolaganje stavljeno ukupno 348,1 milijuna eura, od čega 243,7 milijuna eura iz europskog proračun…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.