3 min. čitanja

Do 2027. godine, 348,1 milijuna eura za ribarstvo i akvakulturu

Do 2027. godine, 348,1 milijuna eura za ribarstvo i akvakulturu
Foto: Unsplash

Europska komisija odobrila je krajem prošle godine novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. kojim je hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture na raspolaganje stavljeno ukupno 348,1 milijuna eura, od čega 243,7 milijuna eura iz europskog proračuna i  104,4 milijuna eura iz proračuna Republike Hrvatske. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica.

Kroz novi Program je predviđena provedba mjera potpore u okviru sva četiri prioriteta Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu usmjerenih prije svega na podršku provedbi Zajedničke ribarstvene politike, kroz potporu mjerama upravljanja i usklađivanju sa zahtjevima koje ista postavlja, pri tome uvažavajući specifične ciljeve Republike Hrvatske.

Kroz prioritet namijenjen održivom ribarstvu, razvoju sektora ribarstva, unaprjeđenju sustava kontrole i prikupljanja podataka te zaštiti i obnovi bioraznolikosti je na raspolaganju 152,4 milijuna eura, dok je za jačanje sektora akvakulture, tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture te prerađivačke industrije kroz Program na raspolaganju 130 milijuna eura potpore.

Potporom za održivo ribarstvo doprinijet će se, između ostalog, prilagodbi hrvatske ribarske flote i uspostavi ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i ribolovnih napora, a provodit će se i mjere zaštite i obnove kako bi očuvali resurse za buduće generacije.

Ulaganjima u ribarske luke i iskrcajna mjesta, posebno u infrastrukturu, stvorit će se potrebni preduvjeti ribarima da na odgovarajući način iskrcavaju svoj ulov i poštuju sve zahtjevnije uvjete koji proizlaze iz Zajedničke ribarstvene politike.

Također, cilj je u znatnoj mjeri smanjiti utjecaj na okoliš i klimu te doprinijeti dekarbonizaciji kroz efikasnu potrošnju goriva i inovacije. Ulaganjima u akvakulturu, unaprjeđenje tržišta te preradu proizvoda ribarstva i akvakulture kroz povećanje kvalitete proizvoda i stvaranje dodane vrijednosti, kao i energetsku tranziciju, omogućit će se rast prometa sektorskih poduzeća, povećati broj novih proizvoda te dodatno ojačati konkurentnost i otpornost u sektorima ribarstva i akvakulture.

Uz navedeno, značajna su sredstva, 44,8 milijuna eura, predviđena i za lokalni razvoj pod vodstvom zajednice odnosno cjelokupni razvoj lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi kroz pristup „odozdo prema gore“. Dodatno, za projekte koji u cilju imaju sigurna i čista mora kroz jačanje znanja o morskom okolišu, na raspolaganju je alokacija od 1,2 milijuna eura.

Kroz novi Program su, uz već do sada poznate mjere potpore, na raspolaganju sredstva i neke nove, poput mjere potpore za police dodatnog osiguranja ribarskih plovila, otkup ribolovnih prava za određene tipove ribolova te potpore za mlade ribare kroz prvu kupnju ribarskog plovila. Isto tako, kroz novi Program su predviđeni i određeni projekti od strateške važnosti, kao što je izgradnja i opremanje objekata za preradu otpada i nusproizvoda iz ribarstva i akvakulture te za proizvodnju riblje hrane.

Odabrane mjere potpore za koje je predviđeno financiranje kroz novi Program rezultat su zajedničkog i predanog rada te potvrda dobre suradnje svih uključenih dionika i partnera, posebno predstavnika sektora ribarstva i akvakulture. Provedbom Programa u narednim godinama osigurat će se kontinuitet i dati novi zamah razvoju sektora ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.