2 min. čitanja

Interes za otkup grožđa je velik, a cijene "skaču u nebo" - U Dalmaciji cijene više nego u Istri

Interes za otkup grožđa je velik, a cijene "skaču u nebo" - U Dalmaciji cijene više nego u Istri
Foto: Pixabay

Berba ranih sorti grožđa započinje ovih dana. Zanimanje za njegov otkup ove je godine iznimno veliko jer je u nekim krajevima Hrvatske zbog vremenskih ekstrema urod potpuno podbacio. A kada je nečega malo i potražnja velika cijene skaču u nebo.

Grožđe je u Istri gotovo dvostruko skuplje u odnosu na lani. Unatoč tomu obitelj Nikol Banko rasprodala ga je i prije nego što je ubrano. Ovisno o sorti i načinu branja za kilogram postiže cijene od eura pa do eura i 60 centi.

- Oni koji žele posebnu robu su unaprijed godinu dana rezerviraju, dogovorimo određene količine i to se u hodu određuju termini berbe sukladno parametrima - rekla je Banko.

Fiorenzo Paulić dio će grožđa preraditi, a viškove prodati. Cijene još nije formirao, no misli da bi s cijenom od euro i pol za kilogram malvazije pokrio troškove.

- Ja ne znam niti izračunat koliko je naraslo od zaštitnih sredstava, umjetnih goriva i sve radna snaga, od svega toga - kazao je Paulić.

Potražnja je rekordna pa su i takve cijene. Što za vinogradarstvo nije loše.

- Kako bismo imali svake godine sve više vinograda i sve više površina, a to putem cijene možemo postići - istaknuo je za Dnevnik HTV-a Luka Rossi, predsjednik vinara i vinogradara Istre.

Visoke cijene u Dalmaciji

U Dalmaciji cijene još i veće, kilogram se prodaje i po 3 i pol eura. Zbog bolesti, kiša i tuče, grožđa je malo na tržištu.

- Ove godine pogotovo bile sorte su tražene i ljudi ne pitaju kolika je cijena, samo je bitno da ga ima. Niti ne pitaju za sortu - rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin.

Na istoku zemlje uz grožđe sve je traženiji mošt. Ove će se godine litra prodavati za euro i 80. Kupaca ima.

- Uglavnom su to hobi vinari iz sjeverozapadne Hrvatske koji za svoje potrebe koriste taj mošt i prerađuju ga u vino za vlastite potrebe - objasnio je Mijo Čorić.

Unatoč rekordnim cijenama potražnja za grožđem je velika jer je uz sve češće vremenske nepogode u Hrvatskoj svake godine i sve manje nasada. Stoga je nužno potaknuti vinogradare na širenje vinograda.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.