3 min. čitanja

INSPEKTORAT DOZNAO 78 tona azbesta s “Galeba” deponirano u Zadru! Odlagalište: “U čemu je problem?”

INSPEKTORAT DOZNAO 78 tona azbesta s “Galeba” deponirano u Zadru! Odlagalište: “U čemu je problem?”
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA/ZADAR – Preko 78 tona azbestnog otpada s Titovog broda „Galeb” pohranjeno je u skladištima tvrtke Odlagalište sirovina na zadarskom predjelu Sinjoretovo.

Potvrdio je to nalaz državne inspekcije koja je utvrdila da je sav opasni otpada od riječke tvrtke IND-EKO preuzela zadarska tvrtka Odlagalište sirovina koja ga je dopremila u Zadar i deponirala u svom skladištu, gdje može ostati maksimalno godinu dana, javlja Zadarski.hr.

– Sav azbestni otpad s „Galeba” kojeg je preuzela zadarska tvrtka Odlagalište sirovina, a govorimo o količini većoj od 78 tona, inspektori su pronašli 20. srpnja na prostoru njihovog odlagališta. Otpad je bio zapakiran u 190 vreća i uskladišten sukladno svim zakonskim propisima za postupanje s opasnim otpadom. Je li ista količina tog otpada i danas tamo, teško mi je reći, ali mi ćemo uskoro opet poslati inspektore da provjere što se događa – kazala je glasnogovornica Državnog inspektorata Ivona Župan.

– Skladište za opasni otpad tvrtke Odlagalište sirovina nije mjesto za trajno zbrinjavanje takvog otpada, ali otpad je deponiran u skladu sa svim zakonskim uvjetima. U zaštićenom prostoru, u vrećama, s oznakama, kao što treba biti. Inspektori nisu utvrdili nikakav prekršaj, odnosno kršenje zakona – dodala je glasnogovornica Župan

Podsjetimo, prošlog utorka, dok je još trajala sjednica Gradskog vijeća na kojoj je vijećnik Mladen Malta postavio pitanje gradonačelniku Dukiću o azbestnom otpadu s „Galeba” koji je završio u Zadru, direktor Čistoće Dragan Maračić je rekao kako taj otpad nije niti može biti zbrinut na Diklu, odnosno u specijalnim kazetama za azbest, te da se ne radi o opasnom otpadu.

Nakon toga su iz tvrtke Odlagalište sirovina potvrdili da su prihvatili otpadni materijal od IND-EKO, ali da su ga odmah i izvezli na zbrinjavanje u jednu od naših susjednih zemalja, najvjerojatnije Austriju ili Italiju. Više detalja nisu htjeli otkriti jer to smatraju poslovnom tajnom. Međutim, šest dana kasnije, državni inspektorat je utvrdio da se sporni azbest s „Galeba” nalazi na prostoru tvrtke Odlagalište sirovina.

– Točno je da smo mi preuzeli otpadni građevinski materijal s broda „Galeb”, ali kod nas ga ima još samo dio. Nama je takav materijal roba koju uglavnom izvozimo. Naše skladište opasnog otpada može zaprimiti tisuću tona takvog materijala. U ovom trenutku je tamo oko 30 tona. Sličan materijal mi na dnevnoj bazi dobivamo i odnosimo. Jučer su nam donijeli 15 tona takvog materijala. Za nas je on sirovina. Veliki dio materijala s „Galeba” je izvezen u susjedne zemlje na zbrinjavanje, a ostatak će uskoro biti. Ne vidim u čemu je problem. Niti jedan pravilnik ili zakon nismo prekršili, niti je nama toliko važno porijeklo nekog otpada. Važno je da se s njim postupa na propisan način, da se o svakom kilogramu vodi evidencija, da je dokumentacija ispravna i da se zbrinjava na mjesta gdje je to zakonom predviđeno – kazao je Miho Zrnić Marinović, prokurator tvrtke Odlagalište sirovina.

Direktor Čistoće Dragan Maračić pojasnio je svoju izjavu kako azbest nije opasan materijal.

– Azbest je opasan materijal, ali u obliku kakvog ga mi dobivamo za zbrinjavanje nije opasan. Odnosno on nam dolazi „upakiran” u posebnim vrećama i intaktan je s okolišem, tako da ne predstavlja opasnost, niti na vrećama nosi oznaku opasnog materijala. „Čistoća” nije tvrtka s ovlastima za prikupljanje opasnog otpada. Ako se takav materijal kod nas doveze, mi moramo pozvati specijalizirane tvrtke koje imaju sve ovlasti za postupanje s opasnim otpadom. Prije dvije godine promijenio se pravilnik oko prikupljanja azbestnog materijala, tako da građani danas, primjerice, mogu sami kod nas donositi salonitske ploče s krovova na zbrinjavanje u azbestne kazete koju nam je izgradio Fond za zaštitu okoliša prije desetak godina.

Na pitanje zašto je u azbestnoj kazeti „Čistoće” zabranjeno odlaganje azbestnog otpada s područja drugih županija, jer su azbestne kazete građene državnim novcem kako bi bile dostupne za azbestni otpad s područja cijele Hrvatske, Maračić nam je rekao da je takav dogovor postignut s Fondom za zaštitu okoliša prije deset i više godina.

– Naš Nadzorni odbor je potpisao ugovor da se u našu kazetu može deponirati azbestni otpad samo s područja naše županije, odnosno s prostora pod nadležnošću „Čistoće”. Ne mislim da je to kršenja zakona i takvu praksu mi već godinama provodimo – zaključio je za Zadarski.hr direktor zadarske „Čistoće”.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Gdje je završio azbest s Titova “Galeba”?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.