3 min. čitanja

Impresivan arheološki nalaz u uvali Barbariga - Vraća nas u vrijeme kad su Istrom vladali stari Rimljani

Impresivan arheološki nalaz u uvali Barbariga - Vraća nas u vrijeme kad su Istrom vladali stari Rimljani
Foto: HTV screenshot

Ovih je dana u podmorju uvale Barbariga, pronađen impresivan arheološki nalaz. Veliki rimski mol dug gotovo 60 metara na kojem se prije dvije tisuće godina ukrcavalo jedno od najboljih maslinovih ulja Rimskog carstva.

More uvijek skriva mnoštvo priča i na površini i ispod nje. Tako ispod površine u uvali Barbariga postoji priča koja nas vraća u vrijeme kad su Istrom vladali stari Rimljani.

Ida Koncani Uhač, voditeljica zbirke podvodne arheologije iz Arheološkog muzeja Istre kazala je kako u uvali Barbariga istražuju rimski mol. Na tri metra dubine arheolozi su ondje pronašli monumentalnu strukturu - Rimski mol dug gotovo 60 metara građen s tri reda kamenih blokova. Arheolozi su snage udružili s roniocima.

- Mi ronioci smo tu da pomažemo arheolozima u njihovim radovima i da brinemo o sigurnosti ronjenja jer se roni u parovima. To je pravilo u u ronjenju - izjavila je Sandra Kamerla Buljić, instruktorica ronjenja.

Ronjenje nas vraća dvije tisuće godina u prošlost, u vrijeme Rima kada je razina mora bila dva metra niža nego danas

Na obali se tada nalazila jedna od najvećih uljara u cijelom carstvu. Tu su bile i impresivne vile te veliki mol kao dio gospodarske luke. Cesta nije bilo, a promet se odvijao morem. Brodovi bi pristajali i ukrcavali maslinovo ulje, za koje je Plinije Stariji pisao da je po kvaliteti drugo u cijelome carstvu, a prevozilo se u amforama.

- Amfore su se proizvodile u Fažani. Dovožene su na mul. Tu se odvijalo skladištenje i daljnja plovidba ulja, uglavnom na sjeverni Jadran, do Akvileje, riječne luke Akvileje i dalje u unutrašnjost za opskrbu rimske vojske koja je čuvala granice Histrie - pojašnjava Koncani Uhač.

- Otkriti priču koja je bila zaboravljena tisućama godina posao je arheologa. Dolores Matika, arheologinja, navodi da ih zanima jesu li sačuvana arheološka sjemenja i plodovi. Više će se znati nakon što naprave nalaze, ali s obzirom da su pronašli koštice maslina, očekuju zadovoljavajuće rezultate.

Ostaci amfora, posuđa, stakla i keramike već su pronađeni. Koncani Uhač tvrdi da su pronašli zanimljivu zdjelicu koju su uspjeli datirati u razdoblje 15-25 godine nakon Krista.

Istraživanje se provodi u sklopu projekta "Istarsko podmorje" u kojem sudjeluje čak 17 ronilačkih klubova. Svi oni istražuju svoja područja u potrazi za arheološkim tragovima. Ostaci rimskih luka pronađeni su u cijeloj Istri.

Ako pomno osluhnemo more, možemo vidjeti i čuti tragove tog užurbanog lučkog života prije dvije tisuće godina - mornare koji ukrcavaju teret u brodove, rimske ljepotice i patricije koji nadgledaju posao s trijema svojih vila te radnike u monumentalnoj uljari. Njihove priče, iako skrivene ispod valova, i dalje žive zahvaljujući vrijednim arheolozima i roniocima, piše HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FASCINANTNO OTKRIĆE U ISTRI Pronađen monumentalni lučki uređaj iz doba Rima
Arheološki muzej Istre iz Pule provodi podvodno arheološko istraživanje na području plaže stare Barbarige, lokalitet rimske luke. Voditeljica istraživanja je dr. sc. Ida Koncani Uhač. Interes podvodnih arheologa su ostaci antičkog lučkog uređaja u uvali Barbariga, koji je najvjerojatnij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.