2 min. čitanja

FASCINANTNO OTKRIĆE U ISTRI Pronađen monumentalni lučki uređaj iz doba Rima

FASCINANTNO OTKRIĆE U ISTRI Pronađen monumentalni lučki uređaj iz doba Rima
Foto: Arheološki muzej Istre

BARBARIGA - Arheološki muzej Istre iz Pule provodi podvodno arheološko istraživanje na području plaže stare Barbarige, lokalitet rimske luke. Voditeljica istraživanja je dr. sc. Ida Koncani Uhač.

Interes podvodnih arheologa su ostaci antičkog lučkog uređaja u uvali Barbariga, koji je najvjerojatnije kao dio operativne obale za ukrcaj i transport ulja morskim putem bio u službi obližnje antičke uljare. Lokaliteta Barbariga – uljara još je 1950-ih istraživao arheolog Štefan Mlakar iz pulskog AMI-ja.

Foto: Arheološki muzej Istre

U uvali Barbariga pod morem tim arheologa i ronioca ustanovio je monumentalnu strukturu čija je dužina 57 metara, sačuvana in situ u tri reda kamenih blokova, a sondiranjem je ustanovljen i temeljni blok. Širina strukture iznosi od 16 do 24 metra, s istakom u obliku slova L. Lučki uređaj građen je od kamenih blokova dimenzija 3,1 metara sa 2,6 metara.

Foto: Arheološki muzej Istre

Dosadašnji rezultati ovog istraživanja još su jedna potvrda da je područje Grada Vodnjana i u antici bilo poznato po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja. Lokalitet Barbariga – uljara u zaleđu uvale raspolagala je s 20 tijeskova, što je svrstava u najveću uljaru na području Istre, a vjerojatno i šire. Lokalitet je datiran u 1. stoljeće. Na obližnjoj Punti Barbariga ostaci su i rimske peristilne vile. Prema procjenama, uljara te veličine prerađivala je masline zasađene na površini od 240 do 300 hektara, a veličina cijelog posjeda procjenjuje se na 900 hektara.

Foto: Arheološki muzej Istre

U podmorju su pronađene veće količine građevinske keramike, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa te amfora. Među njima ističu se amfore proizvedene na području Fažane kao i amfore tipa Dressel 6A. Većina nalaza već sada se može datirati u 1. stoljeće, što odgovara i obližnjem lokalitetu antičke uljare.

U istraživanju, uz voditeljicu dr. sc. Idu Koncani Uhač, sudjeluju i restauratorica AMI-ja Andrea Sardoz, ronioci Sandra Kamerla Buljić, Moreno Almassi, Neven Kelemen, Antonio Ribić i Lucio Lorencin, fotograf Jerko Macura, arheologinja Dolores Matika te podvodna arheologinja Dušanka Romanović iz Arheološkog muzeja u Zadru. Ostatke lučkog uređaja iz rimskog doba ustanovila je pak zračna arheologinja Sara Popović iz tvrtke ArheoProjekt kad je područje preletjela avionom.

Foto: Arheološki muzej Istre

Istraživanja se provode u sklopu projekta "Istarsko podmorje" koji se oslanja na dokumentiranje, popisivanje i topografiju svih podvodnih lokaliteta vezanih za rimsku povijest

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.