2 min. čitanja

Imovina “posrnulog” Uljanika procijenjena na više od 200 milijuna kuna – Krajem mjeseca odluka o njezinoj prodaji?

Imovina “posrnulog” Uljanika procijenjena na više od 200 milijuna kuna – Krajem mjeseca odluka o njezinoj prodaji?
Photo: Uljanik

PULA – Krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca trebala bi se održati Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj bi se trebala donijeti odluka na koji način će se unovčiti većinski poslovni udio u Uljanik Brodogradnji 1856, koji je procijenjen na nešto više od 208 milijuna kuna.

Prema zadnjoj procjeni koju je za potrebe unovčenja imovine napravilo Uljanik brodogradilište u stečaju, ona danas vrijedi 208,3 milijuna kuna, odnosno blizu 60 posto iznad nominalne vrijednosti, piše Novi list.

Na koji način će se unovčiti taj dio imovine odlučit će Skupština vjerovnika, u kojoj glavnu riječ ima Ministarstvo financija koje od pulskog škvera potražuje 1,2 milijarde kuna. Tu su i bivši radnici Uljanik brodogradilišta, kojima je bivša tvrtka na račun neisplaćenih plaća već uplatila jedan manji dio potraživanja, no ostaje im pokriti još oko 150 milijuna kuna duga prema radnicima.

Koliko je 208 milijuna kuna za 55-postotni poslovni udio u novom-starom pulskom brodogradilištu realna cijena, najbolje će se vidjeti kad se krene u postupak prodaje koji bi se, prema riječima stečajnog upravitelja Lorisa Raka, trebao ostaviti za jesen.

Nakon svih onih peripetija, prosvjeda i radničkih suza, nastavak brodograđevne djelatnosti u Puli riješen je na način da je nekadašnje Uljanik brodogradilište, koje je bilo glavni generator nelikvidnosti i gubitaka u bivšem Uljanik holdingu, završilo u stečaju. Potom je, uz blagoslov Vlade, osnovana nova tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856, na koju se prenijelo sve ono što vrijedi i što je zapravo činilo brodogradilište u Arsenalu, od koncesije do gotovo svih pokretnina – dizalica, postrojenja, radnih strojeva, vozila, raznih uređaja i inventarne opreme.

Trenutačno je u Uljanik brodogradnji 1856 plasirano oko 84 milijuna kuna državnih jamstava – 32,5 milijuna kuna za kredit za pokretanje proizvodnje, 38,2 milijuna kuna za gradnju ribarice, odnosno novogradnje 535, dok su na prošlotjednoj sjednici Vlade odobrena jamstva u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna eura za posao na izgradnji plutajućeg doka, koji su pulski brodograditelji krajem veljače ove godine ugovorili s izraelskim naručiteljem.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.