4 min. čitanja

VIDEO Gazda hotela u Slanom koji je okupirao 200 metara hrvatske obale: "Ne možete vi špartat među gostima s kraja na kraj plaže"

VIDEO Gazda hotela u Slanom koji je okupirao 200 metara hrvatske obale: "Ne možete vi špartat među gostima s kraja na kraj plaže"
Foto: Dubrovačka televizija / Igor Legaz / Screenshot

SLANO - Predsjednik uprave hotela Admiral u Slanom, Pero Vićan, za Dubrovačku je televiziju govorio i o okupaciji pomorskog dobra koja je nastala ilegalnim zagrađivanjem obalnog pojasa u duljini od oko 200 metara.

Profesor Igor Legaz došao je u Slano, snimio zaključana vrata i visoke ograde u moru. Nakon što je sve i objavio, drugi put su vrata bila otključana.

- Gospodin Legaz je došao, zna se zašto, zna se na čiji poziv, sve je to poznato - napadom je odgovorio Pero Vićan.

Poznato je možda vašim krugovima. Možete li otkriti građanima? - pitala ga je voditeljica Danijela Demarin Hasanović.

- Tko ga je vodio po Slanome, tko su njegovi "pomagači"? - pita se Vićan.

Tko ga je vodio? - Pitala ga je i voditeljica.  

- Nomina sunt odiosa - upotrijebio je latinski izraz (=imena su mrska; izreka koja se upotrebljava kada se, najčešće iz opreza, ne želi spomenuti ime osobe o kojoj se iznosi nešto nepovoljno) - pustimo o imenima, prema tome... - pokušao se izvući Vićan.

Ali ako vi podrazumijevate da se zna, možete li onda svima nama reći, tako da onda svi mi to znamo?

- Mi u ničemu, ali baš u ničemu ne kršimo zakon. To nam ne pada na pamet. Novi zakon...

Na čiji poziv smatrate da je gospodin Legaz došao u Slano?

- Novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama je od nedavno donesen u Hrvatskom saboru i njegova implementacija će potrajati. Moji pravni stručnjaci to izučavaju, no sve ono gdje smo mi eventualno bili manjkavi, mi ćemo to sve ispraviti - kazao je Vićan, ponovno odbijajući dati odgovor na prethodna pitanja.

Znači voljni ste srušiti tu ogradu na koju ukazuje gospodin Legaz?  

- Tamo se nema što srušiti!

Foto: Google Earth / Screenshot

"Vi možete doći tamo kupit ležaljku ili suncobran, kupat se, eventualno nešto popit i pojest i to je to"

Vi smatrate da niste nikako uzurpirali pomorsko dobro?

- Ne možete vi špartat (=op.a. kretati se amo-tamo) među gostima s kraja na kraj plaže. Vi možete doć na pomorsko javno dobro, na plažu, raširit svoj šugaman, eventualno kupit ležaljku ili suncobran, kupat se, tuširat se, eventualno nešto popit i pojest, i to je to!"

Gospodinu Legazu je sporna ta ograda koja ulazi u more. Jeste li je vi spremni ukloniti, ukoliko dobijete to rješenje koje vam to nalaže?

- Ta ograda stoji tamo od 1973. I kad mi izučimo detaljno i dobijemo stručno mišljenje... danas je bila inspekcija Lučke kapetanije na licu mjesta. I ljudi su došli, napravili očevid, vrlo korektno, krajnje civilizirano, razgovarali s mojim suradnicima, vidjeli, napravili zapisnik i to je to - kazao je Vićan.

Okupirana plaža u Slanom

Znate li otprilike kakav je taj zapisnik?

- Ne znam. Nisam danas tamo bio, sutra imaju susret sa mnom, prema tome nikakvog problema tu nema.

Ako vam nalože da to srušite, hoćete li to srušiti?

-  Mi u svemu poštujemo zakon, pa ćemo i u tome.

A što mislite ako bi se kod vas dogodila situacija kao kod Ville Elite u Dubrovniku, da dođe gospodin Legaz s još građana i krene rušiti tu ogradu, što biste napravili?

- Da vam kažem... ja ne znam što se događalo kod Ville Elite, ne znam tamo situaciju detaljno, međutim sigurno ne bi fizički nasrnuli na nikoga, pa ni na gospodina Legaza.

Pustili biste ga da radi?

- Ne... Nema "radit", zna se tko može radit. Zna se koje službe trebaju dati nalog za rušenje. Pa ne možete vi sada hodat po gradu s brusilicama i bušilicama, gdje vam se nešto ne sviđa, pa šegat, pilat, rezat, itd. Pa mi smo ipak demokratsko društvo, smatra Pero Vićan.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Hotel u Slanom visokom ogradom u moru okupirao plažu i to par metara od Lučke kapetanije koja bi ih za ovo trebala kazniti!
Protuzakonita okupacija pomorskog dobra uočena je i u Slanom, pitoresknom mjestu dubrovačkog primorja. No ono što u ovoj situaciji zastrašuje je činjenica da se sve odvija tek nekoliko metara od ispostave Lučke kapetanije, dakle iste one institucije koja je zadužena za sankcioniranje odgovo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.