4 min. čitanja

Ilovčani i dalje prosvjeduju u Mrtvaškoj i tvrde kako ih nitko ni o čemu ne obavještava

Ilovčani i dalje prosvjeduju u Mrtvaškoj i tvrde kako ih nitko ni o čemu ne obavještava
Foto: Spasimo Otok Ilovik / Facebook

ILOVIK – Nema mira u uvali Mrtvaška na otoku Lošinju gdje se planira izgradnja 80 milijuna kuna vrijedne lučke infrastrukture, zbog čega mještani susjednog otoka Ilovika tjednima danonoćno prosvjeduju. I dok iz Primorsko-goranske županije tvrde da projekt za koji su povučena EU sredstva ide dalje te da nitko nije zakinut ni za šta, Ilovčani upozoravaju kako je na pomolu još jedna afera koju su prijavili OLAF-u.

I dalje nema kompromisa između države, grada Malog Lošinja i lučke uprave s jedne strane te mještana Ilovika s druge strane oko lošinjske uvale Mrtvaška, gdje se planira gradnja pristaništa i luke, a za što je povučeno nešto više od 80 milijuna kuna europskog novca. Ilovčanima je spomenuta uvala najbliža veza s Malim Lošinjem bez koje ostaju kada krene izgradnja pristaništa u Mrtvaškoj.

– Ni ministarstvo mora, ni grad niti lučka uprava s nama ne kontaktiraju od samog početka projekta. Ne obavještavaju nas o tome što će tamo raditi niti kako će raditi, a to je ono zbog čega smo i krenuli u ovu bitku – ispričao nam je odvjetnik Ladislav Radoslović, jedan od stanovnika Ilovika koji tjednima dežuraju u Mrtvaškoj onemogućujući početak radova na ovom ne baš jeftinom infrastrukturnom projektu.

Radoslović naglašava kako je cijeli projekt od samog starta zavijen velom tajne jer nije bilo javnog predstavljanja niti javne rasprave o projektu, na temelju koje bi Ilovčani reagirali na vrijeme i ukazali na potencijalne probleme.

– Oni su nama došli u siječnju ove godine i rekli da moramo maknuti aute iz Mrtvaške jer se ona zatvara za promet. U listopadu 2019. izdana je građevinska dozvola za dogradnju luke, fabricirajući kao da tamo luka već postoji i da je samo potrebna dogradnja. A tamo nema luke već samo jedan austrougarski mulić. Dakle, izdali su građevinsku dozvolu za projekt za koji je potrebno mijenjati Urbanistički plan uređenja. Zakon izričito kaže da se građevinska dozvola ne može izdati za projekt koji nije obuhvaćen UPU-om, što znači da je građevinska dozvola za izgradnju luke Mrtvaška nezakonita – naglašava Radoslović.

Kaže da se Lučka uprava Mali Lošinj s takvom dozvolom javila u večernjim satima 28. listopada 2019. na javni poziv Ministarstva mora, koje je potom 30. listopada odobrilo europski novac na temelju analize predanog troškovnika projekta i njegove kvalitete. Kako je moguće da su to sve provjerili u manje od 48 sati, pita se Radoslović.

– U jednom danu za projekt koji vrijedi 81 milijun kuna nisu mogli detaljno provjeriti niti troškovnik, a kamoli svu prateću dokumentaciju – naglašava.

Na pitanje zašto bi Ministarstvo mora, Lučka uprava i Mali Lošinj radili sumnjive manevre na štetu otočana, Radoslović kaže:

– Pa da se domognu europskog novca. Jer da bi se povukao europski novac potrebno je imati gotov projekt, odnosno izdanu građevinsku dozvolu. Zato je ta dozvola i izdana 17. listopada, a isti dan se grad Mali Lošinj kao stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole odrekao prava na žalbu kako bi ta dozvola isti dan postala pravomoćna. To je organizirana akcija jednog većeg broja ljudi iz različitih institucija kako bi se domogli 80 milijuna kuna.

Foto: Lučka uprava Mali Lošinj

Za obnovu Mrtvaške postojao je projekt iz 2005. za koji je ishodovana lokacijska dozvola, a koji je Iloviku potpuno odgovarao jer je dvostruko manji obuhvatom i trostruko jeftiniji.

– Oni su dakle lokacijsku dozvolu ishodovali na račun manjeg projekta, a građevinsku na temelju mnogostruko većeg projekta. I to samo da bi povukli više novca. Potpuno nestvarno – komentira Radoslović.

S druge strane, projektom vrijednim 80 milijuna kuna predviđeno je da visina mola na koji se iskrcavaju putnici bude 2 metra. Novac je povučen za brodsku liniju 311, jedinu koja plovi na relaciji Ilovik-Mrtvaška, a kojoj će mol za iskrcaj putnika visine od 2 metra biti previsok. Ilovčanima je rečeno da će na novo pristanište u Mrtvaškoj dolaziti katamarani iz Italije, no mještani su provjerili s Talijanima i doznali da takva linija uopće nije u planu.

Niz je tu problema koji će samo otežati život stanovnika Ilovika, jednog od rijetkih jadranskih otoka na kojemu populacija raste. Zbog niza nedorečenih i misterioznih izmjena u projektu Mrtvaška, Ilovčani su cijeli slučaj prijavili Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF).

OLAF je krenuo u provjeru, a doznajemo da će se provjeravati i ostali slični projekti na jadranskoj obali, a za koje su se povukla europska sredstva.

Što se tiče Ilovčana, oni u Mrtvaškoj ostaju do daljnjega, odnosno dok ne dobiju ono zbog čega su i krenuli u cijelu akciju.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz PGŽ-a jasni: “U luci Mrtvaška postupa se prema zaključcima Županijske skupštine. Radovi idu dalje”
SLUČAJ ILOVIK Cirkus oko Mrtvaške: Gradi se nova luka, a otočani blokiraju radove – Zašto?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.