3 min. čitanja

Idete u ribolov ranom zorom ili čekate da se razdani?

Idete u ribolov ranom zorom ili čekate da se razdani?
Foto: Unsplash

OBALA - Obale okrenute istoku bit će obasjane čak i prije izlaska sunca što i podmorje čini osvijetljenim. Ako je prisutna, riba je tu plaha i samo u prolazu. Pozicije okrenute zapadu pak nude sjenovite zaklone i kada sunce već odskoči.

Buđenje dana je za većinu ljudi događaj koji se dočekuje u krevetu. No za ribolovce taj je dio dana previše važan da bi ga se, bez obzira na ugodnost i toplinu vreće za spavanje ili improviziranog ležaja, provelo rasanjujući i protežući se.

Razlozi zbog kojih se ranojutarnji ribolov oduvijek smatra potencijalno uspješnijim od nekakvog dnevnog, pa čak i kasno popodnevnog, leži u jednostavnoj činjenici da se udičarima najzanimljivije vrste naprosto bolje love u zoru.

Želuci su se u toku noći stigli isprazniti i prvi osjećaj po svitanju je glad, a poriv želja za hranom.

Iako bi ribolov u svitanje trebao biti vrlo jednostavan, u praksi neki detalji zahtijevaju malo kalkuliranja. Ponajprije, nije svaka pozicija jednako izgledna za bilo kakav, pa tako i za ranojutarnji ribolov.

Obale koje su okrenute istoku bit će obasjane čak i prije izlaska sunca, što podmorje čini golim i izdajnički osvijetljenim. Na takvim je pozicijama riba plaha, a ako je i prisutna, tada je to samo u prolazu, jer je svako zadržavanje rizično.

Nasuprot tome, pozicije okrenute zapadu nude sjenovite zaklone i kada sunce već odskoči, što većini riba pruža osjećaj sigurnosti. Osim toga, jaki kontrast između područja svjetla i sjene je uvijek posebno sigurna barijera.

Oko koje je u sjeni izvrsno vidi osvijetljeni dio dok je prodiranje pogledom iz jakog svjetla u sjenoviti dio uvijek zapravo samo škiljenje i nagađanje.

I upravo te jutarnje igre svjetlosti i sjene otvaraju mogućnosti koje treba iskoristiti kad god se može.

Pridnene montaže i sisteme treba polagati tako da leže na samom rubu, na prijelazu svjetla i sjene, tako da budu dovoljno vidljivi i da istovremeno budu dovoljno blizu optičkog sjenovitog zaklona. To nije uvijek lako postići, no takav je ribolov u pravilu okrunjen uspjehom.

Istu lovnu zonu treba gađati i u spinningu. Svaka će od noći gladna riba rado posegnuti za plijenom koji glavinjajući iz osvijetljenog mora ulazi u sjenoviti dio.

U tom je vremenu moguće ostvariti brojne kvalitetne ulove. U zoru se bude picevi koji će bez oklijevanja progutati kvalitetni mesni obrok. Kantari i šarzi će pokazati jednaku pohlepu, dok podlanice intenzivno traže dovoljno kaloričan obrok. Ovčice počinju svoj njurgavi ples potrage, a nije isključen ni ulov ugora koji se nakon razbojničkog pohoda vraća u svoju rupu.

Salpe i cipli počinju svoju jutarnju ispašu, a budi se i sav onaj sitni uzobalni živalj koji će podizanjem sunca biti sve aktivniji.

Ukoliko nam je cilj lov manjih ali zato brojnijih vrsta poput fratara, piceva ili pak usnača, tada treba odabrati malo drukčiji pristup. Budući da se sjena u rano jutro brzo pomiče, alat mora biti također mobilan, zbog čega je klizni plovak pravi izbor. Pribor se zabacuje tako da naješkane udice uvijek budu na rubu svjetla i sjene, ali obavezno u osvijetljenom dijelu, tek nekih pola metra iznad dna.

Kod light spinninga treba računati i s kurentom, tako da varalice treba voditi niz, a nipošto suprotno od smjera kurenta, piše Novi List.

No bez obzira za kakav se pribor odlučili, udice bi u ranojutarnjim ribolovima trebale biti taktički naješkane bogatim i tvrdim ješkama. Tako je za podlanicu najubojitiji dio velikog crva od glave, rak ili veći bibi, za fratre velike dagnje, a za ostale ljuskavke filet ili trak svježe lignje.

Dok se u nekakvom noćnom ribolovu ješke kontroliraju katkad tek svakih sat vremena, dolaskom zore udice se moraju obilaziti i provjeravati barem svakih dvadeset minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavonac koji je zavolio ribolov na moru izvlači samo kapitalce
Prvo je pustio ribu da se izmori i tek onda počeo vući. No, zapela je u stijene pa je trebalo pustiti još malo upredenice da se izvuče iz kamenja. Luc od preko pet kila završio je na gradelama i nahranio deset ljudi. Konavoske stijene idealne su za shore

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.