3 min. čitanja

IBF: "Crveno more i Adenski zaljev područja su visokog rizika, pomorci imaju pravo odbiti plovidbu"

IBF: "Crveno more i Adenski zaljev područja su visokog rizika, pomorci imaju pravo odbiti plovidbu"
Foto: Screenshot/X(CMA CGM)

Organizacije Međunarodnog pregovaračkog foruma (IBF) sve su više zabrinute zbog napada Huta koji ugrožavaju sigurnost pomoraca i plovila u tranzitu Crvenim morem. Zbog toga u standardni ugovor uključuju pravo pomoraca da odbiju ploviti definiranim područjem visokog rizika, priopćili su u zajedničkoj izjavi iz IBF-a.

Nakon kontinuiranih incidenata u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu, IBF Warlike Operations Area Committee (WOAC) sastao se 7. veljače 2024. i dogovorio dodatne mjere za sigurnost i dobrobit pomoraca, prenosi Pomorac.hr.

Huti prijete Italiji! Postat ćete naša meta krenete li svojim brodovima u Crveno more!
Jasno i glasno ovi su odmetnici poručili kako će Italija dobiti “metu na čelo” pridruži li se napadima na Jemen. La Repubblica donosi izjavu Mohameda Ali al-Hutia, čelnika hutskoga vrhovnog revolucionarnog odbora koji je javno zaprijetio Italiji i rekao joj ”što joj je činiti”, ako želi mir kod kuće i

Kao odgovor na ove napade, IBF WOAC je u područje visokog rizika južnog Crvenog mora uključio Adenski zaljev i okolne vode. Najnoviji ažurirani IBF popis označenih rizičnih područja pogledajte ovdje za detaljnije informacije.

IBF WOAC je uveo, u postojeće uvjete za označeno IBF područje visokog rizika za južno Crveno more i Adenski zaljev, pravo pomoraca da odbiju uploviti u to područje uz repatrijaciju o trošku tvrtke i kompenzaciju jednaku dvomjesečnoj osnovnoj plaći.

Dvomjesečna naknada osnovne plaće neće se primjenjivati u slučaju ako je pomorac prebačen na drugi brod koji pripada ili je povezan s istim vlasnikom/upraviteljem, s istim činom i plaćom te svim ostalim uvjetima. Neće biti gubitka zarade ili prava tijekom prebačaja s broda na brod, za koje vrijeme će tvrtka biti odgovorna za sve troškove i uzdržavanje.

Njih nitko ne dira! Ruski brodovi Crvenim morem mirno prolaze pokraj Huta i sve sile zapadnog naoružanja
Dok na području Crvenog mora rakete lete na sve strane, pomorci prerano dobivaju sijede, svatko svakoga prati, cilja, presreće i zastrašuje, ruski brodovi se “mirno šeću” kao da se ništa ne događa. Njih Huti baš i ne diraju. Reuters piše kako tankeri koji prevoze rusku naftu manje više mirno prolaze

“Odluka da se uključi ovo pravo nije bio olako donesen korak jer bi to moglo negativno utjecati na globalnu trgovinu, ali sigurnost pomoraca ipak je najvažnija”, navode u priopćenju.

Suradnja između lokalnih i međunarodnih vlada, država zastava, luka i zračnih luka bit će ključna za siguran i brz povratak pomoraca u domovinu, ako to zatraže. Pomorci o tome moraju kompaniju obavijestiti sedam dana prije ulaska u rizično područje, s obzirom na logistička ograničenja prolaza i poteškoće, kako bi se olakšao iskrcaj u sigurnoj luci i mobilizirala repatrijacija u tom području, piše Pomorac.

Novi napad u Crvenom moru! Huti tvrde kako su raketirali američki brod
BBC piše kako se ovi jemenski militanti “hvale” novim udarom na američke brodove. Ovoga puta kažu stradao je trgovački brod imena KOI kojim upravljaju Amerikanci. Tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey rekla je da je brod koji plovi južno od jemenske luke Aden prijavio eksploziju. Prema novinskoj agenciji Reuters, KOI je

Uz to, IBF WOAC oštro osuđuje postupke pobunjeničkih snaga Huta koje su 19. studenoga 2023. otele brod za prijevoz automobila Galaxy Leader, kojeg još uvijek, kao i njegovu posadu, drže zatočenim. Pozivaju vlade koje imaju interes u međunarodnom brodarstvu da učine sve što mogu kako bi osigurali oslobađanje Galaxy Leadera i njegove posade, a Hute da odmah prestanu s daljnjim neprijateljskim aktivnostima.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.