1 min. čitanja

Njih nitko ne dira! Ruski brodovi Crvenim morem mirno prolaze pokraj Huta i sve sile zapadnog naoružanja

Njih nitko ne dira! Ruski brodovi Crvenim morem mirno prolaze pokraj Huta i sve sile zapadnog naoružanja
Foto: Screenshot/X(CGTN)

Dok na području Crvenog mora rakete lete na sve strane, pomorci prerano dobivaju sijede, svatko svakoga prati, cilja, presreće i zastrašuje, ruski brodovi se "mirno šeću" kao da se ništa ne događa. Njih Huti baš i ne diraju.

Reuters piše kako tankeri koji prevoze rusku naftu manje više mirno prolaze uskim tjesnacima južnog Crvenog mora bez da ih s okolnih stijena svim i svačim gađaju Huti. To osim što svakako povećava indeks sreće njihovih mornara daje i kompetitivnu prednost njihovim kompanijama.

Ruska nafta tako nakon euro sankcija plovi, i to očito mirno, prema Indiji i Kini. Prema podacima koje ima kompanija Vortex, specijalizirana za analizu trgovine naftnim derivatima, broj je ruskih brodova koji prolaze Crvenim morem ipak malo opao, no promet koji su ostvarili primjerice prošloga tjedna, 20 % je veći od prošlogodišnjeg prosjeka.

Nasuprot tome, promet dizela i mlaznog goriva s Bliskog istoka prema Europi u kontekstu američkog odgovora i udara na jemenske Hute gotovo pa je stao.

"Mirnodopske" prilike koje uživaju Rusi u Crvenom moru mogle bi se pripisati bliskim vezama s Iranom koji na neki način kontrolira Hute, a osim toga rute i namjere ruskih brodova uglavnom baš i nisu povezane s Izraelom, Britanijom ili SAD-om. Većinom naravno i barem ne službeno jer sankcije na rusku naftu raspiruju "crno tržište" pa "zabranjena nafta" ipak dolazi posvuda preko opskurnih kanala i po cijenama koje dotiču nebo.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.