2 min. čitanja

Hvarski srednjoškolci svojim projektima otok čine još atraktivnijim

Hvarski srednjoškolci svojim projektima otok čine još atraktivnijim
Foto: Screenshot / HRT

HVAR - Njeguju tradiciju, imaju klapu, pomažu slijepim i slabovidnim osobama, grade pristupačni turizam - hvarski srednjoškolci za svoje projekte zavrjeđuju sve pohvale!

Mala školska grupa uputila se u grad sa željom da pokažu što rade za svoj Hvar.
Kada u turističku zajednicu dođe slijepa ili slabovidna osoba, dobije mapu gdje na drugoj strani na Brajlovom pismu može otkriti turističke atrakcije grada.

- Što smo ovdje pokušali? Pokušali smo osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim prikazati turistički doživljaj našeg grada - kazala je Sanda Stančić, nastavnica ekonomske grupe predmeta iz Srednje škole Hvar.

Budući da rade još jedan projekt - pristupačni turizam - idu na sljedeću destinaciju, prenosi HRT.

- Sedamnaest centimetara visoka prva stepenica za prijenosnu rampu za osobe s invaliditetom koja će ovaj parkić učiniti pristupačnim - opisali su učenici. U projektu prijenosne rampe surađuju sa srednjom školom na Visu. Pohvalili su se i novim predmetom, digitalnom kartografijom.

Kartografija, međunarodna suradnja


Antonio Morić Španić, nastavnik geografije i digitalne kartografije u Srednjoj školi Hvar upozorio je na problem apartmanizacije.

- Idemo sada vidjeti što se sve događalo u našem gradu u posljednjih pedesetak godina, snimka iz 2021. godine nam pokazuje kako se ta apartmanizacija i dalje širi - rekao je. Učenike sve to ljuti kada vide, kažu bolje razumiju prostor u kojem žive.

- Najzanimljivije mi je što po boji mape možemo dokučiti kako se krajolik mijenja - istaknuo je učenik Toma.

I to im je sve odličan temelj za još jedan projekt. Uglavnom projektima u ovoj školi, nema kraja.

- Naša srednja škola Hvar s izdvojenim lokacijama u Jelsi ima 10 Erasmus projekata i 10 projekata koje financira Ministarstvo turizma i sporta - istaknuo je Saša Paduan, ravnatelj Srednje škole Hvar.

Područni odjel, razvoj deficitarnih zanimanja


A taj područni odjel u Jelsi posebna je priča. Naviknuli smo se da ih imaju osnovne škole, ali srednje... Ondje smo zatekli buduće kuhare, slastičare i ostala deficitarna zanimanja.

Na pitanje čime pune lignje, budući kuhar Mihael odgovara - Češnjak, luk, cikla, špek.

Napokon se ponovno upisuje sve više kuhara.

- Zanimanje je poboljšano, napravili smo promidžbu i krenulo je bolje nego ovih godina - dodao je Andrej Petrić, strukovni nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Hvar, Područnog odjela Jelsa.

Slastičari pak rade starogradske paprenjake i još mnogo drugih hvarskih delicija. Žele održati tradiciju, recepte i stare običaje. A kako sve to bez pjesme? Zato su i osnovali školsku klapu Cvit.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.