3 min. čitanja

HTZ: U Hrvatskoj se ove godine očekuje više od 200.000 Španjolaca

HTZ: U Hrvatskoj se ove godine očekuje više od 200.000 Španjolaca
Foto: Hrvatska turistička zajednica

SVIJET - Hrvatska turistička zajednica predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 43. izdanju međunarodnog turističkog sajma FITUR koji se od 18. do 22. siječnja održava u Madridu.

Riječ je o sajmu koji će prva tri dana biti otvoren za turističke profesionalce i poslovnu publiku, dok će preostala dva dana biti namijenjena općoj i širokoj publici.

Na sajmu je prisutna hrvatska turistička delegacija predvođena ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac te direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem.

- Nastup na sajmu FITUR iskoristit ćemo za susrete s našim najvažnijim partnerima koji i tijekom ove godine žele ostvariti daljnji rast turističkog prometa kroz uvođenje novih ponuda i paketa prema hrvatskim destinacijama - rekao je Staničić, dodavši kako se u ovoj godini u Hrvatskoj očekuje više od 200.000 Španjolaca.

Tijekom prvog dana sajma predviđen je i bilateralni susret hrvatske turističke delegacije s Marianom Oleskiv, predsjednicom Državne agencije za turistički razvoj Ukrajine te Pavlom Kukhtaom, bivšim ministrom Ekonomskog razvoja i trgovine Ukrajine.

- U 2023. godinu smo ušli kao jedna od najuspješnijih turističkih destinacija u Europi te u siječnju bilježimo dosad najbolje rezultate turističkog prometa. Sajam FITUR u Madridu prilika je da se Hrvatska predstavi i dodatno istakne i na dalekim tržištima - istaknula je ministrica Brnjac.

Dodala je da je cilj dobre trendove iz prethodnih godina nastaviti i u razdoblju predsezone, a veliku ulogu u tome ima i ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu.

Na sajmu je prisutna i Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji koje pokriva i tržište Španjolske, dok u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja šest suizlagača, odnosno hrvatskih turističkih subjekata i to turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije te grada Zagreba, kao i Maistra Hospitality grupacija, Abacus Tours i Nave Travel.

Hrvatska turistička zajednica u četvrtak će sudjelovati na 58. sastanku Odbora pridruženih članova Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u čijem radu HTZ sudjeluje u mandatu 2022.-2025.

Istoga dana Odjel za pridruženo članstvo na FITUR Sports predstavit će glavne aktivnosti i inicijative planirane za 2023. godinu na polju sportskog turizma.

U petak će se održati predstavljanje 'Trendova koji se oblikuju u industriji putovanja u 2023.' koje uključuje seriju prezentacija vodećih turističkih subjekata koji će kroz konkretne slučajeve ilustrirati kako će turistička djelatnost izgledati u ovoj godini.

Među destinacijama i subjektima koji će imati priliku održati prezentacije, uz predstavnike turističkih organizacija Barcelone, saveznih država Meksika Quintana Roo i Universidad de Nebrija, je i HTZ, koja će biti nositelj prezentacije na temu digitalnih nomada, odnosno na temu hrvatskog iskustva u promociji, privlačenju i kreiranju ponuda za digitalne nomade koji sve češće biraju Hrvatsku za 'svoje radno mjesto na daljinu'.

Prema podacima sustava eVistor, u Hrvatskoj je tijekom prošle godine s tržišta Španjolske ostvareno više od 193.000 dolazaka i preko 471.000 noćenja što u odnosu na 2021. godinu predstavlja rast od 94 posto u dolascima i 79 posto u noćenjima. Pritom su Španjolci najviše noćenja ostvarili u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko neretvanskoj županiji, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Zadru te Hvaru, priopćili su iz HTZ-a.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

CROATIA FULL OF UHLJEBS: HTZ povukla tužbu protiv Britanca Paula Bradburyja zbog šale
U zemlji apsurda i uhljeba, jedan Britanac koji u Hrvatskoj živi već dva desetljeća, odlučio se malo našaliti, baš onako kako se Britanci i znaju šaliti. Dijametralno suprotno hrvatskom smislu za humor ili izostanku istog, zbog šale ga je, vjerovali ili ne, Hrvatska turistička zajednica odlučila tuž…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.