4 min. čitanja

Hrvatski reprezentativci poslagali medalje i poslali jasnu poruku: “Ugrožavaju nam živote!”

Hrvatski reprezentativci poslagali medalje i poslali jasnu poruku: “Ugrožavaju nam živote!”
Foto: Elina Manninen / Facebook / Ilustracija

Nema mira ni pod vodom. Sportaši se bune, jer kako kažu od njihovog truda svi bolje žive. Nova uskočka priča hrvatskog sporta polako i sigurno postaje ronjenje. Tema je u Hrvatskoj, nažalost, već bezbroj puta ispričana.

Dakle, karikirano bi to izgledalo ovako – savez koji za rad sportaša dobiva sredstava iz proračuna, ta sredstva koja dobiva na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata ne troši, po mišljenju sportaša, na njih i razvoj sporta, nego na stvari koje sa sportom nemaju veze. Pa su se tako skupili u petak u Utrinama, donijeli brojne medalje samo sa svjetskih i europskih prvenstava, došli u jakom sastavu, u kojem je perjanica nedvojbeno bio Goran Čolak, koji je preronio do svih mogućih naslova i rekorda, pišu Sportske novosti.

Pred medije su izašli predstavnici inicijative APNEA S.O.S. 2021, te predstavnici ronilačkih sportova koji se priključuju zahtjevima inicijative. Njihova borba traje već duže vrijeme, ali sugovornika nemaju, pa se uglavnom obraćaju medijima u nadi da će se ipak nešto preokrenuti u njihovu korist.

Zahtjev je vrlo jasan, a kaže da traže hitan odlazak iz HRS-a predsjednika Kamila Čuljka i dopredsjednika Valentina Rajkovića.

– Savez je već godinama disfunkcionalan, a sukob s roniocima na dah eskalirao je kad im je savez za trenera postavio, za ronjenje nekompetentnog, karatistu Franju Pinjuha. Na temelju medalja Pinjuh je dobio dio nagrade Vlade RH za posao treniranja, što nije točno niti zakonito, a pod pokroviteljstvom su HRS-a. Prisvojili su nezasluženo novac od nagrada.

Vanja Peleš kaže da je njegov trener, recimo, dobio 60.000 kuna, Ivan Drviš je dodao da je izbornik dobio do 400.000 kuna, a ono što je možda i najviše zabrinjavajuće je da Budimir Šobat zaključio da je izgubio svijest na natjecanju, ali da trener nije znao kako mu u tom trenutku pomoći. I tako redom…

Aktualna svjetska prvakinja u bazenskom ronjenju na dah bez peraja, te višestruka svjetska rekorderka Mirela Kardašević kaže:

– Argumentirano i detaljno smo upozorili na katastrofalno stanje u HRS-u te na odluke koje ugrožavaju našu sigurnost i živote. Bez da su osporili točnost naših navoda, čelnici HRS proglasili su nas šačicom zavedenih naivaca i nastavili braniti svoje odluke koje im služe za neosnovano izvlačenje novca. Odluke kojima oni štite svoje prljave poslove izravno ugrožavaju naše živote. Zbog toga moraju otići! HOO mora hitno postupiti u ovom slučaju jer će u protivnom ispasti da ignoriraju očito nezakonje. Ako me trener pita može li on otići na neki tečaj da bi naučio o ronjenju, tu ne treba ništa dodati – zaključila je Mirela Kardašević.

Jeste li se obratili HRS-u i HOO?

– Jesmo, prije tri tjedna, nismo dobili nikakav odgovor ni od jedne strane.

Imate li svog kandidata za predsjednika?

– Nemamo, to je na klubovima, a mi samo želimo uvjete za treniranje i za to imamo podršku klubova – dodaje Enes Ćerimagić, ronilac na dah.

Kažu, neslužbeno, da je to dvije trećine klubova.

Hrvatski rekorder i državni prvak, osvajač medalja na svjetskim kupovima, plivač perajama Filip Strikinac nastavio je:

– U potpunosti stojimo uz ronioce na dah. Smatramo da se stvari u HRS-u moraju promijeniti na bolje zbog svih sportaša, a posebno da mlade generacije ne moraju prolaziti kroz sve ono kroz što smo mi prolazili. U savezu moraju biti osobe koje su usko povezane sa sportom, koje dijele našu strast i ljubav prema našim sportovima. Vrijeme je da u fokus dođu sportaši i njihovi uspjesi, a ne da se svake godine boje koliko novca od HOO-a će im proslijediti savez, pa u konačnici da sami skupljaju novce da bi mogli otići na prvenstvo za koje su se kvalificirali, a za što su radili i mučili se cijelu godinu. Imali smo primjera da imamo deset sportaša, a da su četiri pokrivena financijski makar su ispunili sve uvjete. Hvale se “imali smo deset sportaša”, a ne kažu da su poslali tri sportaša i voditelja, koji, usput budi rečeno, nije bio upoznat s tematikom.

Hrvatski reprezentativac u podvodnoj fotografiji Damir Zurub, aktualni i višestruki svjetski prvak kaže:

– I mi smo osjetili na svojoj koži svu nepravdu i nepravilnosti HRS-a. Samo jedna od mnogih stvari koje i nas muče je to da postoje izbornici koji su nekvalificirani za ovaj sport i ljudi koji na osnovu naših rezultata u podvodnoj fotografiji dobivaju novčane i druge zasluge, a bez ikakvog doprinosa našim uspjesima. Član sam reprezentacije kontinuirano od 2013. godine i svih ovih godina nisam imao prilike upoznati našeg izbornika Rajkovića koji dobiva novčane naknade na osnovu našeg rezultata. To je apsurdno i mimo svih pravila struke.

Prozvali su i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) koji se, unatoč najavama da će ispitati očite nepravilnosti, još uvijek nije službeno očitovao u ovom slučaju.

Potporu su im poslali mnogi klubovi i sportaši iz svih dijelova Hrvatske. Izdvojili su potporu Vladimira Žica, člana komisije za podvodnu orijentaciju Svjetske organizacije za razvoj podvodnih aktivnosti (CMAS), te trener mladih reprezentativaca u podvodnoj orijentaciji, koji je istaknuo je da je u navodima ronilaca na dah prepoznao probleme i nelogičnosti u sustavu HRS-a s kojima se i sam godinama susreće.

Jasno je da institucije HRS-a moraju odraditi moguće promjene, ali mnogi od sportaša koji su prosvjedovali kažu da sumnjaju u to, jer preko noći će niknuti novih 20 klubova i samim tim novih 20 ruku da bi se situacija kakva jest održala. I HOO mora reći nešto o tom slučaju, sigurno, jer on je početak. Siniša Krajač glavni tajnik HOO šalje u savez reviziju, a odgovore mora dati savez. Slučaj je proslijeđen u Uskoku, što znači da rasplet tek slijedi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rukovodstvo Hrvatskog ronilačkog saveza odgovorilo olimpijcima: “Iznesen je niz netočnih i zlonamjernih navoda”
ŠOKANTNO PISMO Najtrofejnija hrvatska reprezentacija protiv ronilačkog saveza: “Ovo je istina o tužnoj realnosti!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.