2 min. čitanja

Hrvatski zapovjednik u turskom zatvoru - Sindikat: "To je kriminalizacija pomoraca!"

Hrvatski zapovjednik u turskom zatvoru - Sindikat: "To je kriminalizacija pomoraca!"
Foto: Depositphotos

Sindikat pomoraca Hrvatske izvijestio je da je od početka upoznat s uhićenjem 10 pomoraca s broda Phoenician M u turskoj luci Erdemir, a nakon što je u teretu navodno pronađena određena količina kokaina. 

Među uhićenima je i zapovjednik broda  koji je hrvatski državljanin, dok su ostali uhićeni članovi posade različitih državljanstava.

- SPH je u kontaktu s obitelji i odvjetničkom kućom koja zastupa našeg pomorca pred turskim pravosuđem. Također, o svemu navedenome smo obavijestili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Predstavnik ministarstva je posjetio zapovjednika koji se trenutno nalazi u zatvoru u Ankari. Prema dobivenim informacijama, uvjeti u zatvoru su podnošljivi - javlja ovaj sindikat.

- SPH je s navedenim slučajem upoznao i ITF (Međunarodnu federaciju transportnih radnika) te ITF inspektor u Turskoj prati slučaj i spreman je dati potrebnu podršku  uhićenim članovima posade. 

Nažalost, predmet je još uvijek u istražnoj fazi i, dok istraga traje, teško je doći do bilo kakvih informacija.

Smatramo da je ovdje riječ o još jednom- eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca, kada se posada zatvara radi činjenice da se nedopušteni teret nalazi na brodu iako oni u stvarnosti nemaju utjecaja niti stvarne kontrole sadržaja tereta, osobito kada je riječ o rasutom teretu kao što je ovdje slučaj.

ITF inspektor i predstavnik SPH će nazočiti prvom sljedećem ročištu kako bi i javno dali podršku uhićenim pomorcima.

U ovom trenutku je najvažnije utjecati na ubrzanje postupka istrage koja traje već skoro 6 mjeseci. Presudno je i da pomorci imaju kvalitetnu pravnu zaštitu- odvjetničku kuću jer je teško vjerovati da će se političkim pritiskom prema turskim vlastima uistinu pomoći uhićenim pomorcima - poručuju.

- Ovim putem još jednom apeliramo prema institucijama RH i EU da naprave pritisak i ubrzaju istražni postupak u Turskoj - zaključuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NITKO NIŠTA NE PODUZIMA Hrvatski kapetan duge plovidbe već je sedam mjeseci zatočen u turskom zatvoru!
Kapetan cijelu situaciju teško podnosi, iako se ne da. Ima hranu, ono osnovno, ali s njim su u zatvoru kriminalci svake vrste. Ovaj tekst koji će možda skrenuti pozornost javnosti na užas s kojim se ovaj hrvatski kapetan suočio, napisala je kolegica Lorena Zvonimira Kolak s Dalmacije danas. Ne tako
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.