3 min. čitanja

NITKO NIŠTA NE PODUZIMA Hrvatski kapetan duge plovidbe već je sedam mjeseci zatočen u turskom zatvoru!

NITKO NIŠTA NE PODUZIMA Hrvatski kapetan duge plovidbe već je sedam mjeseci zatočen u turskom zatvoru!
Foto: Pexels/Ilustracija

Kapetan cijelu situaciju teško podnosi, iako se ne da. Ima hranu, ono osnovno, ali s njim su u zatvoru kriminalci svake vrste.

Ovaj tekst koji će možda skrenuti pozornost javnosti na užas s kojim se ovaj hrvatski kapetan suočio, napisala je kolegica Lorena Zvonimira Kolak s Dalmacije danas.

Ne tako davne 2008. hrvatsku je javnost šokirao slučaj dubrovačkog kapetana Krista Laptala. Kapetan Laptalo je 13. srpnja 2007. uhićen u luci Pirej nakon što je na njegovom brodu "Coral Sea" pronađeno više desetaka kilograma kokaina, nakon čega je nevin proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru. Razlog? Sumnja na šverc narkoticima koja se na kraju pokazala neutemeljenom.

Točno 16 godina nakon, kapetan duge plovidbe iz Splita Marko Bekavac nalazi se u sličnoj situaciji: već je sedam mjeseci zatvoren u turskom zatvoru u Ankari, a mjesecima nikakvog pomaka jednostavno nema.

Svakim novim danom, njegova obitelj u Splitu proživljava agoniju pitajući se hoće li i kada ugledati Marka. Pomorac je od 1989., a kapetan duge plovidbe posljednjih 20 godina. Tijekom dosadašnjeg rada koji je u pomorstvu izrazito odgovoran, nikada nije imao problema s vlastima naše ili bilo koje druge države.

Sukladno navedenom, a prema riječima njegove odvjetnice, postoji ozbiljna sumnja da je kapetan Bekavac žrtva međunarodne krijumčarske organizacije i određenih propusta u policijskoj istrazi, te da je slijedom toga nevin i neosnovano uhićen i zatvoren.

Što je "skrivio"?

Tijekom posljednje plovidbe kapetan Bekavac je zapovijedao brodom "Phoenician 1" koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i koji plovi pod panamskom zastavom. Kapetan je trebao preuzeti teret na navedeni brod u luci Barranquilla u Columbiji i prevesti ga natrag u Tursku. Radilo se o teretu koji se krcao u vrećama (gnojivo).

Kao i inače, prema riječima odvjetnice, kapetan Bekavac je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da se posao obavi po propisanoj sigurnosnoj proceduri, pa je u tom smislu poduzeo sve sigurnosne mjere sukladno sigurnosnom planu broda koji je bio prilog ostaloj brodskoj dokumentaciji koja je bila predočena lokalnim vlastima. Prema tom planu, pristup je brodu i teretu bio onemogućen svim neovlaštenim osobama.

Osim toga, iako se prvi put u svojoj karijeri našao u toj luci i općenito u tim vodama oko Kolumbije i Kariba, a znajući da se radi o luci koja je poznata po krijumčarenju drogom, zatražio je od Brodara (kompanija ISKENDERUN) dodatne mjere osiguranja tj. postavljanje kamera i angažiranje privatne zaštitarske agencije, ali je vlasnik to odbio tako da se ostalo kod postojećih mjera koje uključuju 24 satno dežurstvo za što su bili zaduženi prvi i drugi časnici palube.

Ukrcavanje tereta na brod trajalo je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023. Međutim, 5. rujna 2023. u 12 sati i 49 minuta na brod je stigao tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Zaustavili su ukrcaj tereta i izvršili pretragu broda. Brod su napustili isti dan u 17 sati i 46 minuta, a da kapetanu Bekavcu nisu ništa rekli.

Tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika na brod je ponovno došao sljedeći dan, 6. rujna 2023. u 13 sati i 20 minuta sa psom dresiranim za otkrivanje prisustva narkotika i taj je dan pronađeno 14 vreća u AfterPeak tanku sa sumnjom da bi se moglo raditi o drogi. Vreće su ukupno težile između 20 i 30 kilograma.

Već spomenuti tim je iskrcao navedene vreće, ali bez provjere što se u njima nalazi, tako da kapetanu Bekavcu nije predočeno što je nađeno, niti je o pronalasku potpisan ikakav dokument.

Foto: Dalmacija danas/Ilustracija

Situacija postaje još neshvatljivija?

Intervencijom turskog veleposlanstva brod je pušten i nastavlja s plovidbom prema Turskoj bez daljnjih intervencija ili akcija od strane kolumbijskih vlasti prema posadi.

Nakon što je brod uplovio u tursku luku Eregli, kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju o incidentu u Kolumbiji, nakon čega je turska policija pretražila brod i duboko u skladišnom dijelu su pronašli određeni broj vreća koje su navodno sadržavale drogu.

Kapetanu ponovo ništa nije predočeno, niti je pred njim provjereno što se u tim vrećama nalazilo. Uz to, oduzet mu je njegov osobni USB stick koji mu do današnjega dana nije vraćen. Od 20 članova posade, 10 članova je odmah pušteno, a 10 je zadržano. Među zadržanim i uhićenim članovima je i kapetan Marko Bekavac koji se od listopada 2023. nalazi u zatvoru u turskom glavnom gradu Ankari.

Kapetan je imao samo dvije posjete osobe iz Konzulata Republike Hrvatske. Također, do danas se nije održalo niti jedno ročište pred sudom. I dok se u Hrvatskoj javnost i politička "krema" rastapa od izbornih tema, ovaj 60-godišnjak čami u ćeliji u stranoj zemlji i djeluje baš kao da nikoga za njega ni malo nije briga.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.