2 min. čitanja

Hrvatski kapetan Ivan Visin krenuo je 11. veljače 1852. na put oko svijeta

Hrvatski kapetan Ivan Visin krenuo je 11. veljače 1852. na put oko svijeta
Foto: Unsplash

SVIJET - Hrvatski pomorac Ivan (Ivo) Visin na briku je na današnji dan 1852. godine isplovio na put oko svijeta. Dovršio ga je 30. kolovoza 1859. i u literaturi se navodi kao prvi Hrvat koji je oplovio svijet.

Bio je to tek šesti pothvat oplovljivanja svijeta u povijesti. Prvi je započeo Magellan, a dovršio Elcano, piše Povijest.hr.

Za ovaj pothvat car Franjo Josip odlikovao je Visina bijelom počasnom zastavom i viteškim križem reda Franje Josipa.

Visin je svijet oplovio na briku, jedrenjaku srednje veličine s dva jarbola, koji je u Rijeci sagradio Andrija Zanon. Prema legendi, ugledavši jedrenjak Visin uskliknuo je "Splendido!" (u prijevodu 'odlično') ite je brod dobio takvo ime. Tijekom putovanja 'Splendido' je preplovio 101.297 morskih milja.

Kapetan Visin isplovio je iz Antwerpena pod habsburškom zastavom s poručnikom Fridrihom Bellavitijem i devet članova posade. Svijet su obišli u smjeru zapada, rutom Antwerpen - Rt Horn - Valparaiso - San Francisco - Honolulu - Singapur - Bangkok - Hongkong - Rt dobre nade - Plymouth - Trst.

Ivan Visin rođen je u mjestu Prčanj kod Boke Kotorske 1806. godine u obitelji podrijetlom iz Istre. Pomorsku karijeru započeo je s 12 godina kao brodski mali na raznim jedrenjacima, a kapetanski ispit položio je u Trstu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

DATUMSKA GRANICA Mjesto gdje se rađaju dani, ali i počinje nova godina | | Morski HR
Linija koja se uglavnom podudara sa 180. meridijanom istočno, odnosno zapadno, od Greenwicha naziva se datumska granica. Na njoj se po međunarodnom sporazumu od 1884. mijenja datum prilikom putovanja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.