2 min. čitanja

Hrvatska zagovara zelenu i digitalnu tranziciju Mediterana te održivi turizam

Hrvatska zagovara zelenu i digitalnu tranziciju Mediterana te održivi turizam
Foto: Pixabay

Hrvatska zagovara zelenu i digitalnu tranziciju Mediterana te održiv turizam, rekla je Nives Malenica, veleposlanica u Španjolskoj na 7. Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni kojim je dominiralo pitanje kako prevladati rastući gospodarski i socijalni jaz između sredozemnog sjevera i juga.

Sudionici foruma raspravljali su o potrebi jačanja integracije, komunikacija, prometa i ulaganja uz obale Sredozemnog mora gdje živi više od 500 milijuna stanovnika.

Predstavnici 43 zemlje, među kojima je bilo rekordnih 17 ministara vanjskih poslova, razgovarali su i o posljedicama rasta cijena hrane i energenata te teškim socijalnim uvjetima.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman otkazao je dolazak u posljednji tren zbog zdravstvenih razloga, rečeno je Hini, pa je šefica hrvatskog izaslanstva bila Nives Malenica, veleposlanica u Madridu.

Hrvatska se u svom izlaganju zauzela za zelenu i digitalnu tranziciju regije te je također istaknula važnost jačanja strateške autonomije u energetskom i prehrambenom sektoru.

- Hrvatska je spremna dijeliti ideje i znanje u upravljanju turizmom. S naglaskom na razvoj potencijala održivog i odgovornog turizma šire regije, kroz inovativne i kvalitetne turističke proizvode i usluge, rekla je Malenica, nekadašnja hrvatska koordinatorica za pitanja Mediterana u kabinetu ministra. Gotovo sedam godina je bila visoka dužnosnica Unije za Mediteran.

U Barceloni je najavila održavanje 3. ministarskog sastanka za urbani razvoj početkom svibnja 2023. u Hrvatskoj.

- Hrvatska će i dalje aktivno sudjelovati u nizu područja od našeg zajedničkog interesa, posebice onih vezanih uz zaštitu mora, sigurnost pomorskog prometa te održivih rješenja u turizmu i energetici - poručila je.

Na sastanku je u članstvo Unije za Mediteran primljena Sjeverna Makedonija.

Unija za Mediteran, osnovana 2008. godine sa sjedištem u Barceloni, promiče suradnju između sjevernog i južnog Mediterana u područjima poput zaštite okoliša, klimatskih promjena, obrazovanja i istraživanja, zapošljavanja mladih i žena te pristupa vodi.

Hrvatska neophodan partner

- Hrvatska je izuzetno proaktivna i dinamična. Razumije da joj je važno biti lider u podregiji Balkana kako bi mogla biti važan faktor u poticanju boljih odnosa s južnim Mediteranom - rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

- Hrvatska je stoga neophodan partner Unije za Mediteran - dodao je taj egipatski diplomat u razgovoru za Hinu.

Ministar Grlić Radman posjetio je 2021. godine Egipat, Alžir i Izrael.

- Ja sam bio sam u Hrvatskoj najmanje tri puta dosad. Impresioniran sam napretkom kada je riječ o pitanjima Mediterana - rekao je Kemal napomenuvši da je sudjelovao na političkom Dubrovnik Forumu.

- To je jedan od najvažnijih događaja na Balkanu, koji se održava svake godine, i gdje je Hrvatska centar rasprave o budućnosti te regije, uključujući zemlje članice EU-a i one koje to nisu - rekao je.

Hrvatska je u rujnu 2021. godine primljena u klub MED 9, koji okuplja devet mediteranskih zemalja članica EU-a.

Time zemlje poput Francuske, Italije i Španjolske smatraju da je bitno i da Hrvatska ondje raspravlja o budućnosti odnosa Europe s južnim i istočnim Sredozemljem, napomenuo je Kamel.

Sastanak MED 9, na kojem bi trebao sudjelovati hrvatski premijer Andrej Plenković, održat će se 9. prosinca u španjolskom gradu Alicanteu.

Zemlje sudionice foruma u Barceloni nakon sastanka objavile su zajednički zaključak u kojem su navele da su dijalog i suradnja potrebniji nego ikad uslijed trenutne volatilne i kompleksne geopolitičke stvarnosti, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.