3 min. čitanja

Hrvatska viceprvak svijeta u branju maslina, Poljaci opet prvi, a brali i "nomadi"

Hrvatska viceprvak svijeta u branju maslina, Poljaci opet prvi, a brali i "nomadi"
Foto: Pexels/Ilustracija

Članica hrvatskog tima Katja Cukrov rekla je kako su dali sve od sebe, ali su Poljaci ovaj put bili ipak bolji. Njena obitelj i ove je godine, kao i svake do sada, ugostila sudionike svjetskog prvenstva u Muzeju ulja u Škripu, gdje se upoznaju s tradicionalnim načinom uzgoja i prerade maslina na otoku Braču.

Na Svjetskom prvenstvu u branju maslina, održanom u od 13. do 16. listopada u Postirama na Braču, titulu svjetskog prvaka obranila je reprezentacija Poljske koja je ubrala 48 kilograma, četiri više od drugoplasirane reprezentacije Hrvatske, a BiH je treća s 31 kilogramom ubranih maslina.

Ovo se Svjetsko prvenstvo po peti puta za redom održalo u organizaciji Turističke zajednice Općine Postira i mjesne Poljoprivredne zadruge. Sudjelovalo 11 reprezentacija među kojima i, kako je nazvana, "Zemlja bez granica" koju su činili digitalni nomadi.

Kako je priopćeno, reprezentacija Hrvatske je ove godine bila pod velikim pritiskom jer se od ne očekivalo da nakon dvije godine vrati zlato kući.

- Dali smo sve od sebe, ali priznajemo da su Poljaci ovaj puta bili bolji - rekla je članica hrvatskog tima Katja Cukrov.

Njezina obitelj i ove je godine, kao i svake do sada, ugostila sudionike svjetskog prvenstva u Muzeju ulja u Škripu, gdje se upoznaju s tradicionalnim načinom uzgoja i prerade maslina na otoku Braču.

Kapetan Poljske reprezentacije Karol Podborozny izjavio je kako je sretan obranom titule svjetskog prvaka koju ove godine Poljaci nisu očekivali.

- Prošlogodišnja pobjeda na svjetskom prvenstvu u branju maslina donijela nam je potpuno neočekivanu popularnost u našoj zemlji, tako da smo ove godine, uz marljivo treniranje i radosno iščekivanje ovog jedinstvenog događaja, ipak osjećali i određeni pritisak. Zaista se veselimo što nismo razočarali naše navijače“, istaknuo je.

Fantastična energija i atmosfera

Direktorica postirske Turističke zajednice Ivana Jelinčić, već godinama živi uz i za ovaj događaj, koji je 2019. osvojio prvu nagradu međunarodne neprofitne organizacije Creative Tourism Network u kategoriji „Najbolje kreativno iskustvo u turizmu“ u konkurenciji više od 160 prijavljenih događanja.

- Iznimno sam sretna i ponosna što naše prvenstvo svake godine dovodi u naše malo misto ljubitelje maslina i maslinarstva iz cijeloga svijeta. Oduševljene reakcije sudionika stalno nam iznova potvrđuju da smo na pravome putu i da ovaj događaj promovira postirski turizam i maslinarstvo u najboljem svjetlu - naglasila je.

Dodala je kako "fantastična energija i atmosfera" kojoj zajednički doprinose i sudionici i organizatori drži "nas još dugo i potiče nas da budemo još kreativniji i još bolji. Jelinčić kaže kako se već sada polako pripremaju za iduće izdanje svjetskog prvenstva u branju maslina.
U sklopu prvenstva organiziran je i kviz o maslinarstvu na kojem je pobijedila reprezentacija Crne Gore.  

- Drago nam je što se na ovom našem najdražem svjetskom prvenstvu cijeni i znanje, jer znanje je moć - istaknuo je kapetan tima Ivan Mirković.

Rekao je kako im je - iako je bio fantastičan osjećaj biti svjetskim prvakom 2019., ovo priznanje iznimno drago te će i dalje podržavati ovaj jedinstveni događaj koliko god mogu.

Veliku podršku svjetsko prvenstvo je ponovno dobilo i od digitalnih nomada, koji su u njemu već prošle godine prepoznali internacionalni duh zajedništva koji čini okosnicu njihova životnog stila. Ove godine tim „Zemlje bez granica“ sačinjavali su članovi iz Finske, Nizozemske, Engleske i Amerike s trenerima iz Walesa i Danske.

- Prekrasno je opet biti ovdje - rekla je suosnivačica Udruge digitalnih nomada Hrvatske Tanja Polegubić, koja je ove godine nastupila kao trenerica australskog tima, prenosi Istra24.

- Događaji poput ovoga i njihova kvalitetna komunikacija znatno doprinose popularnosti Hrvatske među digitalnim nomadima iz cijeloga svijeta - istaknula je.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.