3 min. čitanja

Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u

Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u
Foto: MORH

Republika Hrvatska danas 1. travnja 2024. godine obilježava 15 godina od ulaska u NATO savez, a od svoga ulaska u punopravno članstvo 2009. godine, kontinuirano se potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza.

Aktivno sudjelujući u raspravama među saveznicima u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kao i u svim odlukama koje države članice ondje donose konsenzusom, Hrvatska daje i vlastiti izravan doprinos provođenju aktivnosti koje provodi NATO, a time i ostvarenju zajedničkih zadaća i ciljeva koje stoje pred Savezom.

Na kraju, članstvom u NATO savezu Republici Hrvatskoj je omogućeno da zajedno s ostalim saveznicama oblikuje politiku Saveza, te aktivno doprinosi procesima izgradnje transatlantske sigurnosti. Također, daje dodatni poticaj u razvoju niza sposobnosti koje su od koristi za našu nacionalnu sigurnost, a kojima ujedno doprinosimo ukupnim NATO sposobnostima.

Hrvatska vojska u NATO misijama i operacijama

Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu Hrvatska je pokazala kako je vjerodostojan i pouzdan saveznik, a zaključno s 2023. godinom, ukupno je 9483 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

Oružane snage Republike Hrvatske tako trenutno sudjeluju u četiri od osam borbenih skupina na Istočnom krilu Saveza te u sljedećim misijama i operacijama pod mandatom NATO-a: NATO misija Irak, operacija Sea Guardian, Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga 2 kao i u operaciji KFOR.

- Republika Hrvatska već je 15 godina članica NATO-a, vojno-političkog saveza suverenih država kojemu je pristupila 1. travnja 2009. godine. Od tada, i svjetski poredak i NATO prošli su kroz dramatične promjene na koje Hrvatska nije mogla utjecati. Svih tih godina Hrvatska je bila lojalan saveznik i pošten partner članicama Saveza jer, kao mala ali ponosna nacija, držimo do svoje riječi i poštujemo preuzete obveze. Uz čuvanje ponosa i nacionalnog suvereniteta znamo kako ide i poštivanje obveza koje smo preuzeli svojevoljno kao suverena država. Članice Saveza u Hrvatskoj će i ubuduće imati lojalnog i pouzdanog partnera. Ali, Hrvatska je na prvom mjestu, prije svih. Za Oružane snage Republike Hrvatske nema važnijeg zadatka i misije od zaštite hrvatskog kopna, neba i mora. Hrvatska će se ponašati kao svaka suverena država koja štiti svoje granice, svoj teritorij i svoje ljude, pogotovo imajući na umu da smo jedina članica Saveza koja je svoje granice, teritorij i ljude sama obranila i oslobodila prije samo 30 godina - kazao je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović.

Ministar obrane Ivan Anušić u povodu 15. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO savezu:

- Danas, u vremenu sigurnosnih nestabilnosti, članstvo Hrvatske u NATO-u posebno je važno, pa je 15. obljetnica hrvatskog ulaska u Sjevernoatlantski savez još jedna prilika da se potvrdi značaj i snaga toga Saveza, ali i kako se Hrvatska i Hrvatska vojska spremno nose sa svim izazovima tog članstva.

Ostvarenjem jednog od najvažnijeg vanjskopolitičkog i sigurnosnog cilja – članstvom u NATO-u, i nakon 15 godina ponosno možemo reći kako smo istovremeno jačali i osnaživali hrvatsku državu i stvorili modernu i moćnu Hrvatsku vojsku.

Pobjednička Hrvatska vojska, čije su temelje odredili hrvatski branitelji u bitkama Domovinskog rata, autentični je simbol snage, volje i jedinstva hrvatskog naroda u očuvanju svoje slobode i samostalnosti.

U Hrvatsku vojsku ulažemo više nego ikada, moderniziramo je, stvaramo Oružane snage koje su spremne u svakom trenutku odvratiti bilo kakav pokušaj nasrtaja na našu sigurnost.

Hrvatska je prošla Domovinski rat, pretrpjela je velike ljudske žrtve i veliku ratnu štetu, pa dobro znamo koliko je važan sigurnosni kišobran NATO-a i koliko je važno ne posustati u daljnjem razvoju Oružanih snaga.

I zbog svih naših iskustava i zato što je to jedini pravi put – nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske te u naše Oružane snage uvoditi moderne zapadne tehnologije.

Nastavljamo intenzivna ulaganja u obrambeni sustav jer vjerujemo i znamo iz vlastitog iskustva, kako samo moderan, snažan i čvrst interoperabilan partner i saveznik pridonosi ostvarenju ciljeva NATO Saveza.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.