2 min. čitanja

HRVATI TROŠE KAO BLESAVI Do sad smo potrošili 113 milijardi kuna više nego rekordne 2019. godine!

HRVATI TROŠE KAO BLESAVI Do sad smo potrošili 113 milijardi kuna više nego rekordne 2019. godine!
Foto: Pixabay

Trošimo kao nikad, više nego 2019. Padaju rekordi u potrošnji. Tako smo prvi put najviše potrošili u srpnju, a ne u kolovozu kao do sada. Zaključno sa današnjim danom potrošili smo 113 milijardi kuna više nego rekordne 2019. godine. Da se ponašamo kao da krize nikada nije bilo, govori i podatak da prodaja luksuznih automobila ide kao nikada do sada. I tu nije kraj, kupuju se stanovi, a da nije pala ni prva lopata na gradilištu.

Nije dugo trebalo da građani zaborave na pandemijsku gospodarsku krizu koja je lani zatresla svijet i počnu trošiti šakom i kapom.

– Ljudi su više kod kuće bili pa su ušparali tako da izgleda više se troši. I mi isto – otkrila je Đurđica za Dnevnik Nove TV. S druge strane, Božica objašnjava da je opuštenija kao penzionerka, samo u razgledavanju. ”Kad vidim cijenu padnem u nesvijest”, dodala je.

30. srpnja oboren je rekord u potrošnji. Izdano je računa u vrijednosti 926 milijuna kuna, što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije.

Tijekom pandemijske 2020. godine građani su uštedjeli više od 15 milijardi kuna pa sada troše, ističu ekonomisti.

– Na neki način su čekali da prođe ta neizvjesnost oko krize da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njezin značajniji rast pozitivno djeluje i na stanje u državnom proračunu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka – objasnila je glavna ekonomistica, Iva Tomić.

– U prvoj polovici godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vrijeme lani, a posebno dobro idu oni najluksuzniji – primjerice prodano je dvostruko više Porschea.

Navala i na stanove. Na mjestu trošnih baraka u samom središtu Zagreba gradite će se stambeni kompleks. A iako gradnja nije niti počela stanovi se već rezerviraju i to unatoč cijeni koja ide i do 4.000 eura po kvadratu. Potrošačka groznica nakon pandemijske godine ne iznenađuje psihologe.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.