>
  2 min. čitanja

Hrvat pritvoren zbog sudara brodova pušten iz pritvora

Hrvat pritvoren zbog sudara brodova pušten iz pritvora
Foto. Reuters / TT News Agency / Screenshot

Kompanija Scotline Marine Holdings Limited, vlasnik i upravitelj teretnog broda M/V Scot Carrier, u utorak je izdala priopćenje u kojemu iznosi neke detalje u vezi kobnog sudara teretnjaka s teglenicom Karin Hoj, koji se dogodio u ponedjeljak kod obale Švedske.

Prema navodima tvrtke, nakon sudara na teglenici je aktiviran sustav EPIRB (Emergency Position Indicating Beacon). Švedske vlasti zatim su kontaktirale posadu Scot Carrier-a za daljnje informacije, javlja gCaptain. Međutim, teretni brod je plovio dalje, a nakon 25 minuta promijenio je kurs i vratio se na mjesto sudara.

Drugi časnik, koji je u to vrijeme bio na mostu, zatražio je od zapovjednika da dođe na most Scot Carriera, gdje je prijavljeno da je brod kontaktirala švedska obalna straža, rekli su iz kompanije, prenosi Pomorac.hr.

Nakon što su svi članovi posade popisani te nakon što je završena početna procjena štete, Scot Carrier vratio se na mjesto sudara i ispustio čamac za spašavanje, a posada je zatim sudjelovala u akciji traganja i spašavanja. Podrazumijeva se da je od trenutka sudara do promjene kursa Scot Carriera prošlo manje od 25 minuta.

Scot Carrier je nalazi se u luci Ystad u Švedskoj, a posada i brodarska kompanija u potpunosti surađuju u istrazi koju provode švedske, danske i britanske vlasti.

Podsjetimo, MV Scot Carrier, teretni brod izgrađen 2018. godine, sudario se s 55-metarskom teglenicom ‘Karin Hoj’ kod otoka Bornholma u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, nakon čega se teglenica prevrnula. Jedan član posade s teglenice je poginuo, a drugi je nestao.

Nakon testiranja na alkohol i droge, utvrđeno je da su dva člana posade na britanskom teretnom brodu imala nedopuštenu količinu alkohola u krvi. Hrvatski pomorac uhićen je zajedno s britanskim kolegom, a tamošnje tužiteljstvo sumnja da su počinili nekoliko kaznenih djela: nemar u pomorskom prometu, ubojstvo iz nehaja i pijanstvo.

Kako su prenijeli brojni hrvatski mediji, hrvatski pomorac pušten je iz pritvora. Njegov kolega, britanski državljanin, i dalje se nalazi u pritvoru.

Neki hrvatski mediji neslužbeno su naveli da je hrvatski pomorac zapovjednik britanskog teretnog broda, a Britanac časnik palube koji je u trenutku nesreće bio na plovidbenoj straži na komandnom mostu broda. Međutim, The Maritime Executive prenosi službenu objavu kompanije, u kojoj se navodi da je hrvatski pomorac ipak bio prvi časnik.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PRONAĐEN MRTAV ČLAN POSADE Uhićeni Hrvat i Britanac zbog sudara brodova u Baltičkom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.