2 min. čitanja

Hotelijeri kukaju da im dolaze sve nesposobniji radnici - Pa dobro, gdje su vam oni od prošle godine?

Hotelijeri kukaju da im dolaze sve nesposobniji radnici - Pa dobro, gdje su vam oni od prošle godine?
Foto: Pexels

Odljev mozgova iz Hrvatske, ispratio je i odljev kvalitetne radne snage, pa sad poslodavci kukaju da im nema tko raditi. Tako su se i hotelijeri uznemirili, kad su shvatili da im jeftini radnici iz upitnih zemalja jedva znaju i engleski, a kamoli ostale jezike standardnih gostiju koji dolaze u Hrvatsku. S razlogom se stoga postavlja pitanje - ako je ove godine kriza, pa gdje su vam onda radnici od prošle godine i zašto su vam otišli?

Opatija je ovih dana puna veselih i nasmijanih ljudi željnih provoda i usluge, a takva se očekuje i čitava sezona, rekao je u Dnevniku N1 hotelijer Milan Sesar. Međutim, upozorava da će se turistički sektor suočiti s jednom velikom preprekom.

- Bojim se da ćemo imati jedan veliki problem. Puni su nam frižideri robe – od ribe, mesa i drugih namirnica, ali bojim se da to nema tko ponuditi i pripremiti, odnosno da određen broj ljudi neće dobiti adekvatnu uslugu. To je najveći problem naše struke – radnici nam odlaze, a novi ne dolaze.

Dolaze nam ljudi s totalnim neznanjem, koji nikada nisu radili u ovoj struci i onda dok ih se prilagodi, oni odlaze opet dalje - rekao je  Sesar ističući da se cijelo društvo mora zabrinuti po pitanju radne snage, a osobito u turizmu.

- U turizmu nije lako raditi. Treba znati jezike, prići gostu, prodati robu, a to ne može znati onaj koji je stigao jučer s ulice. Bojim se da će nam to biti najveći problem ovo ljeto – da nećemo imati nekoga da posluži, proda, da uzme eure koje je gost spreman potrošiti - smatra hotelijer iz Ičića.

Na pitanje koliko plaća konobare, govori da su to inertne stvari...

Rješenje tog problema vidi u dva smjera djelovanja:

- Jedna formula je da te ljude dobro platimo, a druga je da kompletna zajednica pronađe formulu kako ulagati i privoliti mlade ljude da ostanu ovdje i ne odlaze vani te da od svog rada mogu kvalitetno egzistirati i biti zadovoljni.

Na pitanje koliko konobari zarade u njihovom hotelu, odgovorio je da su to interne stvari pa dodao:

- Kod mene bi konobar zaradio isto kao i u jednoj Italiji, ako ne i više. Kod mene osoblje radi po 25, 30 godina, što je znak da su adekvatno nagrađeni jer inače se ne bi toliko zadržali.

Kazao je i da on osobno nema problema s radnom snagom jer njihovi radnici imaju istu plaću tijekom cijele godine.

- Kada čovjek zna da će dobiti jednako dobru plaću i da je ona sigurna, onda neće ni pomisliti da ide dalje - rekao je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.