2 min. čitanja

Hoteli digli cijene i prije Nove Godine, u špici sezone, bit će skuplji do trideset posto

Hoteli digli cijene i prije Nove Godine, u špici sezone, bit će skuplji do trideset posto
Foto: Pixabay

Sjajnim turističkim rezultatima i s dvadeset tisuća noćenja Split je zakoračio u 2023. godinu. Prema najavama hotelijera i iznajmljivača, pa čak i avio-kompanija, pred nama je sjajno ljeto jer će uvođenjem eura i ukidanjem Schengena doći i oni koji su do sada izbjegavali Hrvatsku. No, lijepu priču prati manje lijepa inflacija pa su u samoj špici sezone već sada cijene smještaja u hotelima više i do trideset posto.

Budući da je prema prvim pokazateljima pred nama nova najbolja godina, a kako bi gosti s najvažnijih tržišta za naš turizam bili informirani, Hrvatska turistička zajednica počela je provoditi informativne aktivnosti putem društvenih mreža i online kanala.

Uvođenje eura imat će višestruke i pozitivne utjecaje na hrvatski turizam. Naši brojni inozemni gosti neće više imati troškove konverzije, lakše će se snalaziti u iskazanim cijenama, a tu je i generalno gledano veća transparentnost poručili su iz Hrvatske turističke zajednice, javlja HRT.

No, postoji i druga strana medalje. Na novogodišnjem okupljanju vlasnika OPG-a i seoskih gospodarstava te iznajmljivača Dalmacije pitali smo jesu li sveprisutna poskupljenja opravdana i u kojoj mjeri.

- Cijene mogu divljati, samo zavisi koga ćemo imati tada, bolje je biti umjeren i raditi nego samo odraditi, rekao je Pavo Jerković, ugostitelj.

- Vidjeli ste i sami kada govorimo o turizmu da su cijene porasle, s druge strane porasle su i cijene goriva i svega mogućeg, a s druge strane govorimo o OPG-u s vlastitom proizvodnjom i to ne bi trebalo značajnije utjecati na cijene, kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo.

Hotelijeri su digli cijene i prije Nove Godine, u špici sezone i do trideset posto.

- Sad već imamo iskustva kroz prošlu godinu i nadamo se da neće biti toliko izazovna i da cijene neće rasti na dvotjednoj bazi i već smo sve ukalkulirali u buduće cijene troškova, imamo najavu da inflacija neće stati i da će i dalje rasti troškovi dobavljača i troškovi radne snage, rekao je Domagoj Tomasović, ugostitelj.

Poskupili su i splitski ugostitelji, ali kažu nam u Cehu ugostitelja pri HGK neznatno, ne žele izgubiti goste zbog pola eura. No nastavi li se divljanje cijena, cijeli naš turizam, usprkos sjajnim najavama za ljeto, mogao bi početi gubiti goste jer hrvatska priča o euru i inflacija probija državne granice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.