Istarski ovčji sir službeno je postao 52. hrvatski proizvod s zaštićenim nazivom u Europskoj uniji, no što je s istarskom ovcom bez koje nema ni sira?
Vedran Macan, predsjednik udruge Istrijanka 2013. iz Svetvinčenta ističe da se nalazimo korak pred izumiranjem vrste Istarske ovce. „Trenutno u Istri imamo oko osam uzgajivača i 900 grla, što je vrlo nizak broj" - rekao je.
"Jedino još mi u našem OPG -u na vlastitom gospodarstvu prerađujemo mlijeko, dok su drugi uglavnom odustali od proizvodnje sira i prodaju mlijeko. Zaštita naziva Istarski ovčji sir pomoći će, nadam se, da se vrati interes za proizvodnju“, pojašnjava Macan.
Sve je manje ovaca, mlijeka i sira, a potražnja je stalno velika. Istarski sir se prodaje bez potrebe za reklamom, a fešte u Istri gotovo uvijek počinju s pršutom i ovčjim sirom jer to potiče zadovoljstvo i druženje. Dakle , po nekim osnovnim pravilima ekonomije možemo očekivati skok cijena sira.
Županija im, tvrdi Macan, pruža potpore male vrijednosti za životinje, uključujući podmladak, ali sustav ima ograničenja. "Za podmladak dobijemo naknadu svake godine, ali imamo ograničen broj janjica – 27 ili 28. Nije mi logično zašto je to ograničeno, osim financijski, ali sumnjam da je u pitanju novac. Ako je nešto jako ugroženo, zašto bi se ograničilo“, rekao je Macan.
Predsjednik udruge upozorava da je trenutni sustav nepravedan prema manjim proizvođačima. "Samo ekstremno veliki proizvođači koji proizvode velike količine mlijeka mogu dobiti puni iznos. Imam 150 ovaca i nemam šanse da sav iznos uhvatim jer nije omogućeno“ - očajan je Macan kojeg smeta i razina kontrole nad samim proizvođačima.
"Poticaji su mizerni, a puno ljudi je odustalo jer postoje velike kontrole. Kontrole se provode vrlo strogo i represivno – snimaju nas dronovima, satelitima, provjeravaju čipove i markice na ušima, a svaki nepredan formular na vrijeme znači gubitak poticaja" - završava Macan, a prenosi IstraIN.
J.T.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev