1 min. čitanja

Hoće li i kako uvođenje naplate za ulazak u Hrvatsku utjecati na turizam?

Hoće li i kako uvođenje naplate za ulazak u Hrvatsku utjecati na turizam?
Foto: Facebook

Stanovnici BIH, Srbije, Kosova, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice Europske unije, od iduće godine za ulazak u Hrvatsku morat će plaćati 7 eura. Informacija je to koja je mnoge iznenadila pa čak i šokirala, osobito susjede u BIH.

Iduće godine uvodi se sustav ETIAS, čija je svrha jačanje sigurnosti zemalja članica EU-a, ali i kontrola putovanja svih onih koji na teritorij Unije pristižu iz zemalja koje ne pripadaju “europskoj familiji”.

Ulazak u Schengen uvjetovan je uvođenjem ovog sustava, a da bi građani tzv. trećih zemalja mogli ući na teritorij Unije morat će ispuniti elektronski obrazac s detaljnim podacima, poput zdravstvenog stanja i lijekova te platiti 7 eura.

MUP je potvrdio RTL-u da bi odobrenje za ulazak na teritorij EU-a, kada se uvede, trebalo nakon popunjavanja stići na adresu elektroničke pošte u roku 15-ak minuta, no kažu da to odobrenje ne znači i da osoba koja ga dobije može ući u EU.

– Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu – poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Postavlja se pitanje kako će se ovo novo pravilo koje stupa na snagu od iduće godine odraziti na hrvatski turizam.

– Velika većina gostiju koji dolaze u Republiku Hrvatsku zbog turizma dolazi upravo iz područja Europske unije, čak njih 80 posto. Mi jesmo usmjereni na države trećih zemalja i naravno da je svaki gost važan i da svakom treba usmjeriti pažnju. U tom smislu sustav ETIAS ima namjeru i cilj povećati sigurnost unutar granica Europske unije – izjavila je Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.