4 min. čitanja

HNB-ova prognoza: Hrvatska će od turizma uprihoditi čak 800 milijuna eura veće prihode nego rekordne 2019.

HNB-ova prognoza: Hrvatska će od turizma uprihoditi čak 800 milijuna eura veće prihode nego rekordne 2019.
Foto: Boris Kačan

RIJEKA – Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje kako će Hrvatska od turizma ove godine uprihoditi oko 800 milijuna eura više nego rekordne 2019., kada se od turizma u slilo oko 10,5 milijardi eura. Dakle, ove godine trebali bismo inkasirati oko 11,3 milijarde eura. Do sada je, što se tiče fizičkog prometa, odnosno broja noćenja, Hrvatska u minusu od nekih 5 posto, no podaci o prihodima od stranih turista su od početka godine rasli te su tako u prvom tromjesečju ove godine ostvareni najveći prihodi od stranih turista u povijesti kada je u pitanju to razdoblje.

Isto tako, podaci o iznosu fiskaliziranih računa ove su godine jako dobri pa je tako ministrica turizma Nikolina Brnjac ovih dana za Novi list kazala kako se očekuje da će se već tijekom rujna nadmašiti 28 milijardi kuna, kolika je bila vrijednost fiskaliziranih računa u čitavoj 2019. godini. Dodatno, kaže, veseli što su rezervacije za jesen vrlo dobre te se očekuje nastavak pozitivnih trendova i u nastavku godine.

Rast troškova

Posezona bi ove godine trebala biti šlag na torti ove turističke godine. Za očekivati je bilo kako će ljeto biti jako dobro, iako bilo je tu niz faktora koji su utjecali na ostvarenje, od rata u Ukrajini, vraćanja konkurencije, rasta cijena goriva, kaosa u zračnim lukama i otkazivanja letova. Pa su neki u početku srpnja ponovo govorili o srpanjskoj rupi. Kolovoz je donio očekivano rekordnu popunjenost, odnosno oko 1,1 milijun turista na dnevnoj bazi, (pre)pune plaže, parkinge, kafiće, restorane… Sve ono što se može svesti pod zajednički nazivnik overturizma.

Ipak, s obzirom na sve, prije svega rast troškova, a i gubitke iz 2020. i 2021. koje tek treba vratiti, turističkim je tvrtkama izuzetno važno i poslovanje u posezoni. Za razliku od lani, a posebno preklani, ove godine na posezonu konačno svi gledaju s optimizmom.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), komentirajući naznake posezone, kazao je kako situacija izgleda obećavajuće. Što se tiče autobusnih grupa, one bi se, kaže, trebale vratiti gotovo u punom kapacitetu, dok se polako vraća i dio putnika s azijskog tržišta.

– Nadamo se da neće biti nekog znatnijeg utjecaja pandemije, tako da očekujemo odraditi jednu doista dobru posezonu. Dobro je i što za sada avionske linije idu prema planu, nema otkazivanja što nam je jako bitno, a znamo da će zrakoplovne kompanije početi otkazivati ako linije nisu dobro popunjene. Ima i dosta najavljenih kongresa i vraćamo se nekom normalnom tijeku turističke godine pa ako nas posluži i dobro vrijeme, a što znači i velik broj individualaca, mogli bismo imati i jednu jako dobru posezonu - kazao je Fain.

Iako, reći će kako ne vjeruje da bi posezonske brojke mogle dosegnuti 2019. jer se neće vratiti daleka tržišta u onom obimu koliko je iz tih zemalja gostiju bilo prije korone. A isto ima i nešto sitno otkaza grupa umirovljenika, dakle seniora koji su, jasno, skupina posebno ranjiva na COVID-19 te ne riskiraju. No sve u svemu, nekih većih poremećaja nema, a jako su dobro popunjeni i kruzeri te se i s te strane može očekivati solidan broj posjeta gostiju u predstojećim mjesecima. Što se tiče rasta cijena goriva, a što jako utječe na same autobusere, predsjednik UHPA-e ukazao je kako su cijene prijevoza nešto porasle, ali kako svi rade, a pomoglo je i to što je Vlada izašla ususret te su napravljeni reprogrami kredita kako bi se autobuseri održali.

Kongresna sezona

Katica Hauptfeld, vlasnica opatijskog turoperatora Katarina line, kazala nam je kako je situacija puno bolja nego u predsezoni, kreću biciklističke ture, ture posebnih tema i slično. Što se tiče segmenta luksuznih malih jedrenjaka, dakle kruzinga, reći će kako su brojke za posezonu čak i znatno bolje nego za glavnu sezonu.

– Nama je uvijek rujan iznimno značajan, posebno u ovoj viškoj kategoriji ponude, a koja je zanimljiva gostima starije životne dobi i koji nisu vezani za školski period. Tako da su nam brodovi praktički puni i očekujemo da će posezonski rezultati biti odlični - kazala je Hauptfeld. Također je podsjetila kako će ove jeseni Rijeka i Opatija biti domaćini svjetskog kongresa Udruženja profesionalaca u turizmu SKAL, a koji će u regiju dovesti čelne ljude iz branše sa svih strana svijeta.

Govoreći o najavama za posezonu, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), naveo je kako sve izgleda jako dobro.

– I ne vidim nikakvih razloga da bi situacija trebala ići u nekom drugom smjeru - ukazao je Ostojić. Dodao je kako su svi pokazatelji takvi da Hrvatska ima pravo očekivati dobru posezonu, kao i kako se struktura gostiju i u posezoni mijenja te ovaj period ne ovisi isključivo o grupama, već su tu i individualci, kao i MICE segment, dakle, kongresna sezona… Tako da bi, i ako se grupni segment ne vrati u punom obimu, eventualne manjkove trebao nadoknaditi individualni promet. A ukazao je i kako je sada vrijeme za planiranje turističke 2023.

– Mislim da mi već sada, ma koliko to izgledalo rano, na iskustvima ove turističke godine, trebamo početi razmišljati i planirati 2023. Prije svega tu mislim na pitanje radne snage s obzirom da će to otvoreno pitanje sigurno obilježiti i iduće godine - zaključio je direktor HUT-a, piše Novi list.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.