2 min. čitanja

Grcima u 3. maju predan brod za prijevoz automobila i kamiona – Riječ je o iznosu od 52 milijuna eura

Grcima u 3. maju predan brod za prijevoz automobila i kamiona – Riječ je o iznosu od 52 milijuna eura
Foto: Screenshot

S 22 milijuna eura kredita – jamac je bila Vlada – u riječkom 3. maju dovršen je brod za prijevoz automobila i kamiona. Kupila ga je grčka brodarska kompanija Neptun Lines, kojoj je danas i predan. Tu je novogradnju država bila preuzela u vlasništvo iz stečajne mase Uljanika. Na zahtjev kupca točna cijena broda nije objavljena.

Ipak, o cijeni koju su Grci uplatili u hrvatski državni proračun na predaji nije bilo riječi, ali se iz pouzdanih izvora potvrdilo da je riječ o iznosu od 52 milijuna eura. Premda je kupoprodajnim ugovorom bila predviđena isporuka za početak lipnja, do penalizacije nije došlo, između ostalog i zbog toga što se naknadno dogovorilo da se brod preboji u karakteristično plavo-bijelu boju flote grčkog kupca, zbog čega se “Neptune Barcelona” zadržao na dokovanju duže od uobičajenog, doznaje Novi List.

Dugogodišnji rad na gradnji novog, takozvanog car carriera, konačno se isplatio.

Naime, brod je porinut još prije 5 godina, u međuvremenu je norveška kompanija odustala od kupnje, naša ga je Vlada preuzela u punopravno vlasništvo i 3. maju dala jamstva za kredit, kako bi se brod konačno mogao dovršiti.

– Moram reći da ono što smo obećali Vladi RH 2019.g. da smo i ostvarili. Znači, ovom gradnjom zatvorili smo prvi krug gradnje tri broda, a sada nastavljamo dalje s novom Algomom kao i s gamom brodova polar kruzera, rekao je direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan.

Nakon uspješne prodaje dva broda za kanadskog i španjolskog naručitelja, Neptun Barcelona prodan je grčkoj kompaniji koja se s još pet zainteresiranih tvrtki javila na međunarodni javni poziv. No, o konačnoj cijeni broda danas nije bilo govora.

– Mi smo prije 3 godine dogovorili da ćemo pratiti 3. maj po sva ova tri broda, reći ćemo da ono što je bilo bilo je, da ovo što smo pratili u međuvremenu smo ispratili, čak na pozitivnoj nuli. A što se tiče dalje, trudit ćemo se da bude u tim okvirima, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Nije lako ni grčkoj vladi koja se na području brodogradnje suočava s problemom svjetske krize.

– Poznato je naime da globalno stanje utječe i na brodogradnju, tu ubrajam i posljedicu pandemije i aktualno ratno stanje u Ukrajini. To nas brine jer su vremena nesigurna, ali grčki se brodograditelji uvijek bore s izazovima i siguran sam da će to činiti i dalje, istaknuo je grčki ministar pomorstva i otočne politike Ioannis Plakiotakis.

Vlasnica broda ističe kako će novi brod kapaciteta sedam tisuća vozila, biti vrijedan član njihove flote koja već broji 18 brodova za prijevoz automobila i kamiona.

– S radošću dočekujemo novi brod Neptun Barcelona u našu flotu. Kao najmlađi član sudjelovat će u nastavku stabilnosti naše kompanije, istaknula je vlasnica broda Melona Travlos.

Boca pjenušca razbila se o brod, što je, nadamo se, dobar početak plovidbe svjetskim morima, prenosi HRT.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Velika svečanost u riječkom škveru – Danas primopredaja golemog broda za grčkog naručitelja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.