2 min. čitanja

Gradonačelnica Komiže o kaznenoj prijavi:”Nema nezakonitih radnji, sve je rađeno po procjeni sudskog vještaka”

Gradonačelnica Komiže o kaznenoj prijavi:”Nema nezakonitih radnji, sve je rađeno po procjeni sudskog vještaka”
Foto: TZ Grada Komiže/Facebook

KOMIŽA – Nakon što je 12 građana Komiže podnijelo kaznenu prijavu protiv gradonačelnice i predsjednika Gradskog vijeća zbog sumnje u pogodovanje na štetu gradske imovine i gradskog proračuna, oglasila se i više puta prozvana gradonačelnica. Ona sve optužbe odbacuje i kaže da je cijela procedura rađena u skladu sa zakonom i naputcima sudskog vještaka.

Podsjetimo, skupina od 12 građana jučer je podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević i predsjednika Gradskog vijeća Ede Bogdanovića zbog osnovane sumnje da su svojim postupanjem u korist tvrtke Modra špilja d.d. Komiža oštetili Grad Komižu za vrijedne nekretnine – zgradu Stare ambulante s pripadajućim zemljištem te novčani iznos koji predstavlja razliku između stvarne i dogovorene cijene nekretnina u iznosu od najmanje 4.089.775 kuna.

U prijavi se, između ostalog, navodi da su Ivčević i Bogdanović iskoristili svoje političke položaje kako bi trećoj strani pribavili znatnu korist, a Gradu Komiži prouzročili golemu štetu. Navodi se i kako je Bogdanović cijelo vrijeme bio u dvostrukoj ulozi – istovremeno je obavljao funkciju predsjednika Gradskog vijeća i direktora tvrtke Modra špilja d.d., koja je investitor projekta novog hotela, a koja je od 2001. do 2021. godine vodila sudski spor protiv Grada za utvrđenje prava vlasništva nekretnina položenih u K.O. Komiža, uknjiženih na ime Grada Komiže.

Građani koji su podnijeli kaznenu prijavu tvrde da gradonačelnica punih 16 godina, koliko joj traje mandat, nikada nije izvijestila Gradsko vijeće o tijeku sudskog spora, sve do konca mandata koji je završio početkom 2021. godine, iako je to bila dužna učiniti. Naime, člankom 48. st. 7. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, izričito je propisano da o stjecanju i otuđivanju gradskih nekretnina i pokretnina iznad 1.000.000,00 kuna odlučuje predstavničko tijelo, u ovom slučaju Gradsko vijeće Grada Komiže.

Bogdanović je, tvrde tužitelji, punih 16 godina, kao osoba koja upravlja tvrtkom Modra špilja d.d., vodio sudski postupak protiv Grada s ciljem da otuđi zgradu Stare ambulante s pripadajućim zemljištem u korist tvrtke čiji je direktor.

Gradonačelnica Ivčević opovrgava sve optužbe te u razgovoru za Morski HR kaže:

– Mogu vas obavijestiti da je Modra špilja d.d. još 2001. god. na Općinskom sudu u Splitu pokrenula parnični postupak protiv Grada Komiže radi utvrđenja prava vlasništva predmetnih nekretnina. Taj postupak koji se, dakle, vodio gotovo dvadeset godina, okončan je dana 17. lipnja 2021. god. sudskom nagodbom koja je odobrena, kako od strane Gradskog vijeća Grada Komiže tako i od strane Općinskog suda u Splitu. Nagodba je izrađena u svemu prema procjeni koju je u tu svrhu izradio ovlašteni sudski vještak tako da nema govora ni o kakvom oštećenju gradskog proračuna niti o bilo kakvim drugim nezakonitim radnjama – naglasila je Tonka Ivčević.

Iz svega navedenog, očito je da će zadnju riječ u ovoj lokalnoj zavrzlami opet imati sud.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Građani Komiže podigli kaznenu prijavu protiv gradonačelnice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.