2 min. čitanja

GRAĐEVINSKA BANDA Zbog muljanja s ilegalnim dozvolama za gradnju policija u Istri privela čak 26 osoba

GRAĐEVINSKA BANDA Zbog muljanja s ilegalnim dozvolama za gradnju policija u Istri privela čak 26 osoba
Foto: Arhiv

PULA – Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 26 osoba, državljana Hrvatske, Slovenije i Srbije, koje se sumnjiči da su ostvarile protupravnu imovinsku korist od najmanje 4.5 milijuna kuna.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 40-godišnja hrvatska državljanka i 59-godišnji hrvatski državljanin, kao službene osobe jedinice lokalne samouprave na području Istarske županije, koje su bile nadležne za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, u razdoblju od 2014. do 2019. godine, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, izdavali rješenja kojima su objekti nezakonito legalizirani.

Kaznena djela počinjenja su na poticaj vlasnika nekretnina, a uz pomoć stručnih osoba koje su bile uključene u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije. Kao stručne osobe u počinjenju djela sudjelovali su 74-godišnjak, 55-godišnjak, 44-godišnjak, 35-godišnjak, 40-godišnjakinja i 37-godišnjakinja, sve hrvatski državljani.

U svojstvu investitora, odnosno vlasnika nezakonito izgrađenih objekata, za kaznena djela osumnjičeno je osam hrvatskih (65-godišnjak, 55-godišnjak, 54-godišnjak, 53-godišnjak, 52-godišnjak, 56-godišnjakinja i 54-godišnjakinja), deset slovenskih državljana  (57-godišnjak, 53-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjak, 35-godišnjak, 73-godišnjakinja, 47-godišnjakinja, dvije 42-godišnjakinje i 41-godišnjakinja) i 56-godišnji državljanin Srbije.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je više od 60 policijskih službenika Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske te su na području Pule,  Vodnjana i Delnica izvršene  pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Puli i Peroju.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe  su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA AKCIJA USKOK-a Na području Istre pretresaju se kuće, stanovi i poslovni prostori!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.