2 min. čitanja

Građani svjesni da solarnim elektranama smanjuju potrebe za energijom te postaju neovisniji i štede

Građani svjesni da solarnim elektranama smanjuju potrebe za energijom te postaju neovisniji i štede
Foto: Unsplash

BOL - Proizvodnja na mjestu potrošnje izazvala je veliki interes sudionika drugog dana konferencije Dani sunca koja se od petka održava u Bolu na Braču.

Panelisti tvrde da građani shvaćaju da gradnjom solarnih elektrana automatski smanjuju svoje potrebe za energijom, postaju neovisniji i štede, dok za poduzetnike to znači da postaju konkurentniji s obzirom na činjenicu da su cijene energije jako narasle.

Osim toga, među građanima apsolutno nema niti malo otpora za ugradnju solara već su izrazito zainteresirani, ali im trebaju edukacije, okrugli stolovi i tribine, čulo se na konferenciji Dani sunca.

Da prije ugradnje solarne elektrane treba misliti na zakonsku regulativu upozorio je Mate Rebić iz tvrtke Struya. Kaže kako prvo treba pripremiti projekt elektrane koja je u Zakonu o gradnji tretirana kao jednostavna građevina i za to ne treba građevinska dozvola, te drugi dio koji se odnosi na priključenje na mrežu distributera.

Ističe da s obzirom kako je država ukinula PDV na ugradnju solara prosječna investicija u solarnu elektranu iznosi oko sedam tisuća eura. Ovisno u kojem se području netko nalazi i u koji fond se prijavljuje. Trenutno je aktualan županijski fond koji financira 2000 eura po instalaciji, tu je i državni preko Fonda za zaštitu okoliša, pa netko u Splitu može dobiti 40 posto od te investicije.

- U godinu dana smo instalirali stotinjak malih i deset velikih elektrana. Takva mala elektrana u energetskom smislu može zadovoljiti sto posto potreba kućanstva, no ako govorimo u financijskom smislu ušteda se kreće od 70 do 80 posto godišnjeg računa. Primjerice ako neko kućanstvo godišnje troši 1500 eura za električnu energiju ugradnjom solara bi uštedjeli od tisuću do 1300 eura - rekao je Hini Rebić.

Građani zainteresirani za solare kompletan posao prikupljanja dokumentacije, obrade i prijave mogu dati tvrtkama koje se time bave i onda im samo preostaje čekati da im se elektrana ugradi u samo jedan dan, te u roku od tri tjedna dobiju certifikate i ostalu dokumentaciju.

Organizator konferencije Dani sunca su Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

DANI SUNCA Dvodnevna konferencija sa 400 sudionika
Jučer je počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija Dani Sunca u Bolu na Braču. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika te više od 60 predavača i panelista. Direktorica OIEH, Maja Pokrovac, u svom je pozdravnom govoru istaknula kako se tri preporuke koje je Europska komisija…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.