1 min. čitanja

Grad Split uklonio ilegalnu suvenirnicu, montiranu na antičkom mozaiku!

Grad Split uklonio ilegalnu suvenirnicu, montiranu na antičkom mozaiku!
Foto: Grad Split

SPLIT - U cilju revitalizacije i prezentacije arheološkog lokaliteta antičkih mozaika, u Arhiđakonovoj ulici započeli su radovi uklanjanja nelegalnog objekta nekadašnje suvenirnice, objavio je Grad Split.

Radove izvodi tvrtka Plavi oblutak d.o.o. prema Elaboratu uklanjanja postojeće građevine koji je izradila Zorana Zaratin Vušković, dipl.ing.građ.

Foto: Grad Split

Antički mozaici, datirani na kraj IV. i početak V. st. osim na otvorenom prostoru Arhiđakonove ulice (ispred ulaza u podrume Dioklecijanove palače)  prostiru se i ispod Etnografskog muzeja. Također, postoje nalazi mozaika i u susjednom objektu Župnog ureda koji pripadaju istom dvorištu nekadašnje građevine.

Grad Split provodi aktivnosti revitalizacije i prezentacije ovog vrijednog lokaliteta te je do sada rekonstruiran mozaik u Arhiđakonovoj ulici, restauriran mozaik u prizemlju Etnografskog muzeja, sanirana vlaga i obnovljeni zidovi.

Uskoro započinju radovi uređenja pristupa prizemlja s mozaicima u Etnografskom muzeju. Arheološka istraživanja na prostoru nakon uklanjanja suvenirnice predviđaju se u sljedećoj godini nakon čega će se, ovisno o nalazima, predvidjeti način zaštite i prezentacije cijelog prostora, pojasnili su iz Grada Splita.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.