1 min. čitanja

GOTOVINA DOBIO ZELENO SVJETLO Uzgajat će tune kod otoka Lavdara

GOTOVINA DOBIO ZELENO SVJETLO Uzgajat će tune kod otoka Lavdara
Foto: Morski HR

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavilo je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, Zadarska Županija.

Naime veliko ulaganje namjerava poduzeti tvrtka Pelagos net farma, čije je sjedište u Gaženici, u suvlasništvu umirovljenog generala Ante Gotovine i Milana Mandića. Pelagos namjerava prenamijeniti polja na toj lokaciiji iz uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe u moru između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu, uz sjeveroistočnu obalu Lavdare Vele. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona tune u kavezima za uzgoj, piše Zadarski.hr.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 m od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 m, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 m x 80 m. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 m x 160 m.

Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš, navodi se.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.