3 min. čitanja

Golemi Ever Given napokon pomaknut s mjesta!

Golemi Ever Given napokon pomaknut s mjesta!
Foto: Sueski kanal / Facebook / Vesselfinder / Screenshot

SUEZ – Masivni kontejnerski brod Ever Given koji se nasukao u utorak napokon je pomaknut, a Sueski kanal je oslobođen nakon skoro tjedan dana blokade u ponedjeljak rano ujutro.

Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

Foto: Sueski kanal / Facebook

Tegljači i spasilačke ekipe iskoristile su plimu u ranim jutarnjim satima da bi djelomično pomakle brod koji je zapeo u kanalu, prevozeći teret između Azije i Europe.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod “na putu”. Odnosno, više ne stoji na mjestu.

https://twitter.com/evanchill/status/1376379027393482761?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1376379027393482761%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzaplovio-ever-given-u-jutarnjim-satima-pomaknut-kontejnerski-brod-koji-je-blokirao-sueski-kanal-15061547

Vlasti su poručile kako je brod oslobođen zahvaljujući punom mjesecu koji je stvorio jaku plimu i oseku pa su tako bageri uspjeli prokopati veći dio tla u kojem je brod zapeo. Ipak, poručuju kako je brod djelomično u plovnom stanju, javlja Reuters.

Video koji je jutros objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako se krma broda okrenula prema obali kanala i otvorila prostor u njemu. Tvrtka za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod oslobođen, javlja BBC.

Spasilački napori uslijedili su kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi dao nalog za deblokadom jednotračnog prolaza i naredio pripreme za moguće uklanjanje nekih od 18.300 brodskih kontejnera ako napori za pomicanju broda ne uspiju.

Šef uprave Sueskog kanala Osama Rabie rekao da bilo koja operacija olakšavanja tereta na brodu neće započeti prije ponedjeljka.

– Daljnji pokušaji oslobađanja broda nastavit će se nakon što bude osiguran na svom položaju – rečeno je u priopćenju Uprave.

Najveći proboj postignut je u nedjelju, kada su spasilačke ekipe ispričale stranom dopisniku NBC News-a da su uspjele pomaknuti golemog kontejneraša za oko 30 metara nakon postavljanja dva dodatno pristigla snažna tegljača, Alp Guard pod nizozemskom zastavom i Carlo Magno pod talijanskom zastavom.

Zajedničkim snagama pomogli su gurati Ever Given dok su bageri i dalje usisavali pijesak ispod broda, a blato se nakupljalo na bočnoj strani. Premjestili su najmanje 27.000 kubičnih metara pijeska kako bi dosegli dubinu od 18 metara, navodi se u priopćenju vlasti.

Brod Ever Given (kompanije Evergreen) nasukan je od utorka poprijeko u jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva i sad već oko 300 brodova čeka s obje strane kanala na prolazak, dok su se neki brodovi već odlučili krenuti dva tjedna dana duljim putem oko afričkog Rta dobre nade.

U međuvremenu, pred Sueskim kanalom se stvorio ogroman čep. Najmanje 369 brodova čekalo je prolaz. Mnogi su razmišljali o reaktivaciji starog pomorskog puta oko Afrike.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokušaj odsukavanja u Sueskom kanalu odgođen, pronađen novi problem ispod pramca broda!
Stižu dodatni tegljači i mehanizacija – Egipatski predsjednik: “Ako ne uspijemo, spremamo se za treću opciju”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.