2 min. čitanja

Globalno piratstvo ostaje na najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća

Globalno piratstvo ostaje na najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća
Foto: Youtube / Screenshot

Globalno piratstvo i oružane pljačke u pomorskoj industriji na najnižoj su razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Međunarodni pomorski ured (IMB) u svojem izvješću za prvih devet mjeseci 2022. izvijestio je o najnižoj zabilježenoj brojci u posljednja tri desetljeća. Organizacija, koja prati piratstvo i koordinira prijavljivanje izgreda vlastima, međutim upozorava regionalne i međunarodne igrače da održe svoje napore u sprječavanju piratstva.

Najnovije globalno tromjesečno izvješće IMB-a detaljno opisuje 90 incidenata piratstva i oružane pljačke brodova u prvih devet mjeseci 2022. godine, za koje su rekli da su dosegli najniže razine od 1992. godine. Prijavljeni incidenti pali su za dodatnih sedam posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine kada je IMB primio ukupno 97 izvješća s brodova.

Međutim, naglašavajući potrebu za daljnjim djelovanjem, broj plovila na koja su se pirati uspjeli ukrcati ostao je isti i ove je godine iznosio 85 u odnosu na prošlu godinu. Pirati su 2022. bili uspješni u pristupu plovilima u 95 posto prijavljenih incidenata. Broj članova posade koje su uzeli za taoce povećao se na 27 ove godine u odnosu na osam 2021.

Opasnost za posadu bila je gotovo jednaka između brodova na sidru (40 incidenata) u odnosu na one koji su u plovidbi (37 incidenata). Najmanje prijava (13) stiglo je s privezanih plovila. Brodovi za rasute terete su najranjivija vrsta plovila koja je pretrpjela gotovo polovicu prijavljenih napada (40) ove godine. Slijede ih tankeri s 23 zabilježena napada, dok su najmanji broj napada u izvješću (10) pretrpjeli kontejneraši.

Ilustracija: IMB

Opada broj napada u Africi, ali raste u Singapurskom tjesnacu

Lokalne inicijative u kombinaciji s povećanom međunarodnom prisutnošću pridonijele su kontinuiranom padu izvješća o napadima u Gvinejskom zaljevu. IMB izvještava o značajnom padu broja prijavljenih incidenata u regiji izvan zapadne Afrike, koja se prema organizaciji "pojavila kao najveće svjetsko žarište piratstva posljednjih godina". IMB je do sada ove godine zaprimio samo 13 izvješća iz Gvinejskog zaljeva, u usporedbi s 27 u 2021. i 46 u 2020. godini.

- Pohvaljujemo napore obalnih vlasti Gvinejskog zaljeva. Iako je pad dobrodošao, kontinuirani napori obalnih vlasti i nazočnost međunarodnih mornarica i dalje su ključni za zaštitu pomoraca i dugoročnog regionalnog i međunarodnog pomorskog i trgovinskog prometa - izjavio je Michael Howlett, ravnatelj IMB-a.

Iako je Gvinejski zaljev zabilježio kontinuirani pad izvješća, incidenti u Singapurskom tjesnacu rastu za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Podaci IMB-a pokazuju da su se u odnosu na 21 brod prošle godine, pirati ove godine uspjeli ukrcati na 31 brod. U najmanje 16 incidenata posada je izvijestila da napadači imaju oružje, ali su u većini slučajeva opljačkali brodske trgovine i imovinu, te otišli kad su otkriveni.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.