2 min. čitanja

Piratstvo i pljačka na najnižoj razini u posljednjih 30 godina

Piratstvo i pljačka na najnižoj razini u posljednjih 30 godina
Foto: Youtube / Screenshot

Posljednje izvješće Međunarodnog pomorskog ureda (IMB) pokazuje kako su piratstvo i oružane pljačke brodova u prvih 9 mjeseci ove godine na najnižoj razini u posljednjih 30 godina.

IMB je organizacija poznata kao kontakt adresa za prijavljivanje pomorskog piratstva i oružanih pljački, a koja upozorava da unatoč ovim podacima treba obratiti pozornost na područja povećane opasnosti. Najveći broj napada na brodove bilježi Gvinejski zaljev, gdje je u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježeno 28 slučajeva piratstva i oružanih pljački brodova, dok je u 2020. godini na tom području zabilježeno čak 46 slučajeva, piše The Maritime Executive.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nigerija je u ovoj godini prijavila tek 4 takva slučaja, dok ih je u prošloj godini zabilježeno 17, a 2018. čak 41 napad.

Pada i broj otmica na tom području – u ovoj godini bilježe jednu otmicu pomorca, dok ih je prošle godine bilo više od 30. Svi ovogodišnji incidenti dogodili su se u lukama, za razliku od prijašnjih godina kada su se napadi i pljačke događale oko 100 nautičkih milja od kopna. IMB ipak upozorava kako je nužno povećati sigurnost pomoraca, a najveći dio posla je na obalnim državama koje bi trebale udvostručiti koordinaciju svojih sigurnosnih službi kako bi se ovakvi incidenti sveli na minimum.

IMB bilježi i značajno smanjenje incidenata u indonezijskim vodama. Podaci govore kako je u ovoj godini prijavljeno samo šest incidenata niske razine, za razliku od prošle godine kada su u prvih 9 mjeseci zabilježena 23 incidenta.

– Ovo je najniži prijavljeni broj piratstva i oružanih pljački brodova na ovom području još od 1993. godine – stoji u izvješću IMB-a, koje pohvaljuje rad indonezijske pomorske policije.

Raste broj incidenata oko Singapura i Perua

Zabrinjava, međutim, podatak o nesigurnosti pomorskih prolaza u vodama Perua te u Singapurskom tjesnacu, gdje se bilježi najveći broj oružanih pljački brodova u posljednjih 30 godina. Ove godine već ih je bilo 20, za razliku od 2020. kada je prijavljeno 15 takvih incidenata, a u 2019. bilježe jedan slučaj. Iako je riječ o napadima manjeg intenziteta, u četiri slučaja posada broda bila je napadnuta, ugrožena ili ozlijeđena.

Sidrište Callao u Peruu još je jedna lokacija koja ove godine bilježi povećanje piratske aktivnosti – dosad već 15 incidenata, što je najveći broj od 1991. godine.

Iako je većinom riječ o manje opasnim napadima, IMB upozorava da tamošnji napadači imaju kapacitete za puno veće incidente.

Globalno brojke su pozitivne

Globalno gledajući broj otmica, piratstva i oružanih pljački brodova pao je u odnosu na prošlu godinu – u prvih 9 mjeseci ove godine bilježe ukupno 97 slučaja, dok ih je u prošloj godini u istom razdoblju bilo 132. U prvih devet mjeseci ove godine bilježi se tek jedna otmica plovila.

Iako je većina prijavljenih incidenata bila na najnižoj razini, nasilje nad pomorcima ne jenjava. Prema posljednjim statističkim podacima IMB-a, ove je godine oteta ukupna 51 posada, osam pomoraca uzeto je za taoce, troje ih je ozlijeđeno, nažalost, jedan pomorac je i ubijen.

Najčešće mete su i dalje brodovi za prijevoz rasutog tereta, no ne zaostaju niti tankeri i kontejnerski brodovi.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.