2 min. čitanja

Gdje s plastičnim otpadom iz mora? Jedno od rješenja je poslati ga na Jupiter

Gdje s plastičnim otpadom iz mora? Jedno od rješenja je poslati ga na Jupiter
Foto: Pixabay

POREČ – U sklopu aMORe festivala moru i u suradnji s Društvom naša djeca Poreč, u ovom istarskom gradu prošli vikend održana je Designathon radionica na temu plastičnog otpada. Djeca su timski osmišljavala rješenja za problem koji guši mora i oceane, ali i predstavlja sve opasniji problem, ne samo za prirodu, već i za zdravlje čovjeka.

Plastika je otporan materijal koji je čovjeku olakšao život, no koji je okolišu stvorio brojne probleme. Plastičnog otpada sve je više, mora su zagušena, a Sredozemno more jedno je od najzagađenijih mora na svijetu. Izreka kaže da na mladima svijet ostaje, a upravo su nove generacije te koje će ispaštati za grijehe sadašnjih i prošlih generacija. Svaka edukacija koja uključuje osviještenost o okolišu dobrodošla je, a jedna takva održana je ovaj vikend u Poreču.

Foto: Sniježana Matejčić

Riječ je o Designathonu, jedinstvenoj metodologiji koja kombinira design thinking i maker pristup, a razvijena je za djecu s ciljem osnaživanja kreativnosti, kritičkog razmišljanja, tehnološke pismenosti i suradnje, kako bi dizajnirala bolju i održiviju budućnost. Na porečkoj radionici djeca su se pozabavila problemom plastičnog otpada.

Radionica je trajala puna četiri sata, a iznjedrila je zanimljiva rješenja. Poput obrnutog 3D printera koji otpad pretvara u sliku te Recistroja pomoću kojeg plastiku usitnjavamo do te mjere da ona zapravo nestaje. Djeca su razmišljala i o financijskoj održivosti svojih ideja te o cjelokupnom marketingu i sustavu nagrađivanja kako bi ljude motivirali na recikliranje.

Foto: Sniježana Matejčić/DND Poreč

Jedna od ideja otišla je do Jupitera, gdje će čovječanstvo prvo poslati svoj otpad koji ne može reciklirati, a onda pomoću robota graditi infrastrukturu od tog otpada – za Zemljane koji će morati napustiti svoj planet. Robot ZID je prvi robot koji će otići na Jupiter, a proizvodit će blokove/cigle od otpada sa Zemlje te tako započeti s gradnjom “civilizacije od smeća.”

Ova neobična radionica dio je festivala aMORE, koji je pokrenut 2017. godine, kako bi se kroz znanost i umjetnost skrenula pozornost na višeslojnu važnost mora i oceana te na taj način obnovila izgubljena veza s tim iznimno važnim resursom o kojem ovisi i budućnost ljudske vrste.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.