2 min. čitanja

Fotostup na splitskoj rivi nagrizla korozija i ne radi

Fotostup na splitskoj rivi nagrizla korozija i ne radi
Foto: Dalmacija danas

SPLIT – Išarani fotostup na splitskoj od prvog dana budi kontroverze kod Splićana, a nakon dvije godine ga je i korozija uništila i više uopće nije u funkciji. Najskuplji javni fotoaparat, na čiju su se kvalitetu fotografija žalili svi koji imaju mobitel s ugrađenom kamerom, naposljetku je izdahnuo.

Podsjetimo, splitska gradska vlast pod vodstvom HDZ-ovca Andre Krstulovića Opare prije manje od godinu i pol dana kupila je od mladog HDZ-ovog “izumitelja” iz Solina čak tri takva za 236 tisuća kuna, što znači da je jedan koštao nevjerojatnih 78.667 kuna. I kad je bio u funkciji, trebalo je imati mobitel s nekakvom internetskom vezom, kako bi skinuli aplikaciju tešku čak  63,05 MB, a ako u blizini nemate slobodne wi-fi veze, teško da će turisti na mobitele, gdje ionako imaju daleko kvalitetnije kamere i mnoštvo memorije, u roamingu skidati toliko internetskog prometa radi četiri fotografije koliko vam napravi stup. Možda je to i razlog zašto je aplikaciju skinulo tek oko tisuću ljudi.

Dodajmo ovome da je u lipnju 2019. godine Ministarstvo gospodarstva  dodijelilo čak 1.3 miliijuna bespovratnih kuna (!)za prilagodbu fotostupa zahtjevima tržišta i  “lansiranje istog na ciljano tržište kako bi se ostvario planirani rast i osigurala održivost poduzeća”. Splitsko-dalmatinska županija mladom solinskom poduzetniku u tri navrata dodjeljuje novac za projekt i jednom za postavljanje fotostupova na tri lokacije, kako piše Index,  pa je na kraju i za to ukupno dobio 246 tisuća kuna.

Inače na stranici tvrtke koja proizvodi fotostup piše da je i “otporan na vandalizam”  i da je “sa svojom čvrstom metalnom unutrašnjošću, kamerom zaštićenom specijalnim pleksiglasom i posebnim elektroničkim sustavom koji nadzire sve njegove funkcije poprilično siguran”…

Kako piše Dalmacija danas, posljednjih nekoliko mjeseci česte plime mora dizale su razinu mora tako da se donji dio stupa znao naći pod morem, a valovi su pljuštali i polijevali ga. Posljedice se mogu vidjeti i to na način da je hrđa zahvatila dio metalne konstrukcije stupa, a čini se da je u kvaru i sama tehnologija koju koristi stup. Poznato je da morska voda vrlo štetno djeluje na elektroniku, pa foto stup, isprobali smo, uopće ne radi.

Foto: Facebook

Kako u svojoj pravoj namjeni (ne) funkcionira ovaj HDZ-ov izum, pokazao je i jedan Splićanin koji je to detaljno još prije godinu dana opisao na Facebooku.

– Jedino inovativno je način na koji je jedan HDZovac zgrnia naše pare… – zaključio je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.