4 min. čitanja

Bizarna pohlepa HDZ-ovog zastupnika - Traži učiteljski stan u kojem je živio prije 33 godine

Bizarna pohlepa HDZ-ovog zastupnika - Traži učiteljski stan u kojem je živio prije 33 godine
Foto: 057info / Wikimedia

Rade Šimičević, HDZ-ov zastupnik, član četiriju saborskih odbora, vjeruje da zbog toga što je prije 33 godine radio u Osnovnoj školi "Petar Lorini" u Salima, a njegova supruga Vesna do 1994. godine, i što su tada živjeli u učiteljskom stanu, koji su, kao i svi drugi prije i poslije njih, dobili isključivo na korištenje s obavezom da ga vrate kad im prestane radni odnos - ima pravo na taj stan!

Gotovo puna tri desetljeća, razotkrila je ova bizarna stambena afera, supružnici Šimičević zadržali su ključ od tog školskog stana, te bi u ljetnim mjesecima, kad bi se učiteljica koja je stan dobila na korištenje poslije njih vratila kući u Zadar, boravili u njemu za svojih ljetnih posjeta Salima. Besplatno.

Na to se, kažu mještani, "uime dobrih starih vremena" nisu bunili. Sve dok Općini Sali nije stigao sudski poziv za ročište - Šimičevići ih tuže za ometanje posjeda! Sedamdesetak kvadrata stana u prvom redu do mora, u zgradi u kojoj su ukupno četiri školska stana, sagrađeno je u bivšem režimu samodoprinosima mještana zbog interesa lokalne zajednice, piše Jutarnji list.

Besplatna ljetovanja

Stanovi su nekoć bili u fondu Grada Zadra, sada njime raspolaže Općina Sali i čuva ih za učitelje s kojima se potpisuje ugovor o korištenju stana. Na lijepoj je lokaciji, na katastarskoj čestici 18913, na obali. Sali nije nikakav izuzetak, ta činjenica da škole u malim, ugroženim mjestima, pokušavaju osigurati učiteljski kadar rješavanjem stambenog pitanja opće je poznata.

I učitelji je poštuju. Sigurno je za nju čuo i Šimičević kao član saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. U javnosti nisu poznati slučajevi privatizacije školskih stanova. Sve dosad, do Šimičevićeve tužbe i osebujnog pokušaja svojatanja državne/gradske/općinske imovine iz radionice članova HDZ-a.

Šimičević već desetljećima nema nikakve veze sa školom. U školi je radio kao pedagog od 23. ožujka 1985. do 29. siječnja 1989. godine, a supruzi Vesni, koja je sa školom imala potpisan ugovor o korištenju za trajanja radnog odnosa, radni odnos je prestao 1994. Unatoč tome što je i režim prohujao s vihorom, kao i njihov radni odnos u školi, Šimičevići nikako ne mogu prekinuti pupčani odnos sa stanom tik do mora.

Zadržali su srdačne odnose s Jagodom Gaćinom, učiteljicom koja se u stan uselila poslije njih. Godinama je postojao prešutan dogovor da Šimičevići dolaze ljeti i borave u tom stanu neko vrijeme. Problemi s ljetnom adresom na moru za Šimičeviće su nastali kad je učiteljica otišla u mirovinu.

Tada je općina stan adaptirala i promijenila bravu te ga prije dvije godine predala na korištenje drugoj učiteljici. A Šimičević je ostao bez svojih besplatnih dana u Salima, što mu je, očito, bio okidač za ovu apsurdnu tužbu za ometanje posjeda koja se na Općinskom sudu u Zadru vodi pod brojem Psp-41/2022, unatoč tome što je teško dokučiti što bi u ovom slučaju uopće bila pravna osnova za pokretanje postupka.

Tužbom za ometanje posjeda protiv Općine Sali, u kojoj je, za vraga, na vlasti HSS, a ne HDZ, Šimičević pokušava dokazati da je on legitimni posjednik tuđeg, općinskog učiteljskog stana u kojem je prije tri desetljeća živio besplatno. Iako tužba više zaslužuje mjesto u rubrici "vjerovali ili ne", u Općini Sali nemaju izbora, pa su je shvatili krajnje ozbiljno: "Generalno, Općina Sali je, kao tuženik u navedenom predmetu, tužbu shvatila ozbiljno i odgovorila je na istu, po odvjetniku punomoćniku, na način da se usprotivila tužbenom zahtjevu.

Razlog tomu je što se predmet postupka odnosi na zgradu u vlasništvu Općine Sali, a stanovi u istoj su strogo namjenski - namjena im je da ih koriste nastavnici osnovne škole u Salima dok su u radnom odnosu. Postupak je u stadiju izvođenja dokaza i u ovom trenutku Općina Sali, opreza radi, neće ga komentirati", kratko nam je odgovorio Vladimir Radulić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela.

Šimičevićev potez nije naišao na razumijevanje, tvrde u redovima HDZ-a, među njegovim stranačkim kolegama, a još manje među mještanima i učiteljima. I najmanje među lokalnom vlasti. Općina je kao svjedoka na ročište pozvala predstavnike škole kojima je u interesu, kako doznajemo, da stan ostane općinski kako bi ga i dalje mogli koristiti učitelji, uglavnom iz Zadra, koji radi posla tijekom tjedna borave u Salima.

"Nikome nikad nije palo na pamet ovakvo nešto. Svi su učitelji uredno vraćali ključeve stana nakon prestanka radnog odnosa. Uostalom, u ugovoru jasno piše da pravo na korištenje traje onoliko dugo koliko traje radni odnos, a nakon toga vraćaš ključ", rezignirano primjećuju u školi. Zoran Morović, načelnik Općine Sali, podsjeća: "Kroz te školske stanove prošli su mnogi, svi s istim papirom u ruci. Dok radiš, imaš pravo koristiti stan. Kad više ne radiš, vraćaš stan."

Zašto Šimićević jedini to odbija iako je zadnji put u školi radio još u komunizmu, nismo saznali. Zvali smo ga preko saborske službe i molili da uzvrati poziv. Odlučio je šutjeti, piše Jutarnji list.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.