4 min. čitanja

FOTO/VIDEO: REKONSTRUKCIJA SPLITSKE LUKE Pogledajte kako će izgledati po dovršetku

FOTO/VIDEO: REKONSTRUKCIJA SPLITSKE LUKE Pogledajte kako će izgledati po dovršetku
Foto: Lučka uprava Split

SPLIT – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split’, potpisali su danas u Splitu  ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

Projektom je planirana je dogradnja Obale Kneza Domagoja I i II u svrhu omogućavanja  kvalitetnog priveza katamarana, a istim zahvatom omogućit će se proširenje putničkog  koridora i bolja protočnost putnika, ali i ostalih pješaka koji koriste Obalu kneza Domagoja.

U tri godine broj putnika katamaranima porastao 60 posto!

Od  2016. do 2019. godine broj putnika koji se prevoze katamaranima porastao je za 60 %. U 2016.  godini prevezeno je 714.034 putnika, a u 2019. godini 1.145.818 putnika. Nakon provedbe  projekta stavit će se u upotrebu četiri veza za katamarane koja su trenutno van funkcije.

Dogradnjom će se omogućiti funkcioniranje operativne obale za privez i odvez katamarana  odvajanjem operativne obale na dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji  služi za pješačku komunikaciju. Ujedno će se zelenim pojasom odvojiti i dio operativne  površine kojom se služe automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte, pojašnjavaju iz Lučke uprave Split.

Foto: Lučka uprava Split

Predviđa se rekonstrukcija postojeće Obale kneza Domagoja I i II na način da se postojeća  operativna obala dogradi pet i pol metara prema moru, a sve u svrhu poboljšanju postojeće  usluge, lučke funkcionalnosti i povećanje sigurnosti korisnika luke. Sadašnja operativna obala  široka je oko četiri metra, a dogradnjom će se dobiti operativna obala širine devet i pol metara.  Duljina Obale kneza Domagoja I koja bi se dogradila je 135 metara, a Obale kneza Domagoja  II 125 metara. Novostvorena površina operativne obale je oko 1.400 m2.

Foto: Lučka uprava Split

Obala će biti popločana kamenom i opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim  ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom, te dodatnim zelenim površinama i  dekorativnim podnim pločama koje će vizualno razdvajati dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te  opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Važno je napomenuti da je  projektom predviđeno osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene  pokretljivosti. Dakle, projektom je omogućena nesmetana komunikacija čitavom lokacijom, kao  i pristup na javno prometnu površinu – sve bez barijera.

Foto: Lučka uprava Split

Rok za izvođenje radova je devet mjeseci

Maksimalni iznos za sufinanciranje troškova Projekta javnim sredstvima iznosi 42.284.052,27  kuna odnosno 100% prihvatljivih troškova Projekta od čega 35.941.444,42 kuna odnosno 85%  dolazi iz Kohezijskog fonda EU-a preko Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija  2014.-2020., a 6.342.607,85 kuna odnosno 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Foto: Lučka uprava Split

Projekt „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“ je  planiran kao prva faza projekta „Rekonstrukcija i proširenje Gata sv. Petra u Gradskoj luci  Split”. Provedbom navedenih projekata, infrastrukturno će se zaokružiti bazen Gradska luka  luke Split i osigurati optimalna protočnost prometa, razina usluga i održivi razvoj za desetljeća  koja su pred nama.

Foto: Lučka uprava Split

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.