3 min. čitanja

FOTO Uobičajen petak ispred splitske luke na rubu je tragedije: "Jedrilica siječe put trajektu!"

FOTO Uobičajen petak ispred splitske luke na rubu je tragedije: "Jedrilica siječe put trajektu!"
Foto: Čitateljica

SPLIT - Prije dva tjedna pisali smo o kapetanu Jadrolinijinog trajekta koji je upozorio na problem o kojem se u javnosti gotovo uopće ne priča. Potpuni kaos na moru te nemar i neznanje vikend-nautičara o pravilima i sigurnosti plovidbe posebno je izražen ispred splitske luke. Današnji primjer potvrđuje sve o čemu smo u članku pisali.

- Ulazak i izlazak iz luke Split ogroman je sigurnosni problem – pojasnio nam je kapetan mt Korčula, Grgo Dujmović.

Čitateljica nam danas šalje fotografije koje opet samo potvrđuju njegovo upozorenje, gdje, kako kaže, jedrilica upravo, kao u spomenutom iskustvu Jadrolinijinog kapetana, nonšalantno pod jedrima ide sjeći put trajektu.

- Nekako je uspio zaobić, a da bila mu je baš na putu, zato sam i slikala - poručuje.

Foto: Čitateljica

- Uplovljavanje i isplovljavanje u i iz luke Split ne može nitko kontrolirati. Tamo imate benzinsku pumpu, gdje je petkom kaos. Svi se nautičari vraćaju tog dana i tamo pune gorivo prije predaje plovila u marinu. I tada vam je problem ulaska u luku. Već petkom na večer tamo bude 80-ak turističkih brodica iz Krila, plus naši trajekti. To je kaos, jer jedan dio kontrolira Lučka uprava Split, a drugi Županijska lučka uprava Split. Gradska lučka uprava kontrolira onoga tko im se najavi i oni ga privezuju u svoj dio. Oni koji idu u ACI marinu i na benzinsku postaju, nikome se ne javljaju – kazuje kapetan i upozorava na nešto o čemu se u javnom prostoru gotovo uopće ne piše - kazao nam je tad uz napomenu da djelatnici Lučke uprave u Splitu daju sve od sebe, ali su nemoćni sve koordinirati.

Da nepismeni, neuki i bezobrazni nautičari doslovno izlijeću ispred trajekta, pokazuje i današnji primjer. A takvih je bezbroj.

Ponavljamo stoga još jednom apel profesionalnih pomoraca da odgovorni napokon nešto poduzmu, prije nego se dogodi tragedija.

Upit o stanju sigurnosti ulaska u splitsku luku poslali smo i u Ministarstvo mora, a odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Jurica Gašpar

FOTO/VIDEO Kapetan Jadrolinijinog trajekta upozorava na potpuni kaos na moru: “Kad netko pogine, tek tad će se nešto promijeniti!”
Kad bismo pitali danas pomorske kapetane s iskustvom što bi promijenili u svom životu, većina bi u glas odgovorila: “baš ništa”. No kad ih pitate što bi danas promijenili u pomorskom prometu, jednako jednoglasno bi kazali “vikend-kapetane”. Sigurnost je očito postala golemi problem i samo korak od t…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.